zpět

Polská inflace opět na novém vrcholu

15.11.2022

Spotřebitelské ceny v Polsku za uplynulý měsíc meziročně vzrostly o 17,9 % oproti 17,2 % ze září.

Výsledek odpovídá tržním odhadům, přičemž největší meziroční nárůst zaznamenaly ceny zboží (19,5 %) a služeb (13,0 %). Růst cen byl tažen především rostoucími náklady na energie a potraviny, v meziměsíčním srovnání se pak výdaje nejvíce zvýšily v oblasti bydlení a služeb.

Měnový výbor pro měnovou politiku polské centrální banky si v minulém týdnu trošku nečekaně odhlasoval ponechání základní sazby na stávající úrovni 6,75 %, což byl výsledek, který nenaplnil tržní očekávání. NBP tak učinila s odvoláním na obavy z dopadu dalšího zvyšování sazeb na hospodářský růst země. Aktuální očekávání ohledně růstu HDP Polska jsou nastavena na pouhých 1,5 % v příštím roce po odhadovaném růstu 4 až 5 % v letošním roce. Prognóza Mezinárodního měnového fondu dokonce odhaduje expanzi v příštím roce na pouhých 0,5 %.

Zajímavostí také je, že komentáře některých centrálních bankéřů z poslední doby ukazují na fakt, že se v postupu utahování měnových podmínek nemusí úplně shodovat. Například Ludwik Kotecki uvedl pro Reuters, že by měla inflace v Polsku příští rok dosáhnout hodnot 23 % až 24 %, pokud by se tedy aktivně nezapojila vláda a nerozšířila fiskální opatření zaměřená na ochranu spotřebitelů před rostoucími cenami. I proto je možné, že se centrální banka bez podpory vlády bude muset věnovat i v příštích měsících dalšímu zvyšování úroků.