zpět

Polská centrální banka zvedá sazby na 4,5 %

7.4.2022

Polská centrální banka včera zvedla základní sazbu ze 3,5 % na 4,5, %. Trhy počítaly s mírnějším růstem jen na 4 %. Jedná se o vyšší stupeň boje s inflací. Naši severní sousedé mají nyní sazbu nejvýše od listopadu 2012.

NBP zvedá sazby dlouhodobě podobně jako ČNB. V případě Polska je to už sedmé zvýšení sazeb v řadě a zdá se, že ani polští centrální bankéři neřekli k sazbám poslední slovo.

Odhady na polskou březnovou inflaci zatím ukazují, že tamní ceny meziročně vzrostly o 10,9 %. Největším měrou se na zdražování podílí zvedání cen energií a zemědělských komodit, přičemž oboje bezprostředně souvisí s válkou na Ukrajině.

Podobná situace je i u nás. Zatímco ČNB minulý týden zvedla základní sazbu na 5 %, odhadovaná inflace za březen (přesná čísla z ČSÚ se dozvíme v pondělí 11/4) ukazuje na meziroční růst cen až o 15 %. Podobně jako ČNB, tak i NBP relativně nedávno přikročila k intervencím ve prospěch koruny a zlotého.

Dlouhodobě jsme svědky posilování koruny vůči polskému zlotému. Včera před zasedáním NBP jsme se pohybovali u hranice 5,24 PLNCZK. Krátce po zveřejnění rozhodnutí polských centrálních bankéřů část ztrát zlotý získal zpět a vrátil se nad 5,26 PLNCZK, kde dnes také otevírá seanci.

Dá se čekat, že pokud v pondělí domácí spotřebitelská inflace bude růst rychleji než o 15 %, opět se zvednou očekávání trhů na další utažení měnových podmínek ze strany ČNB. Koruna by měla své ztráty korigovat a není vyloučeno, že bychom se mohli podívat až k 5,20 PLNCZK.