zpět

Polská centrální banka dnes opět zvedne sazby a Ester Ledecká vyhrála finále na prkně!

8.2.2022

O sazbách dnes budou rozhodovat bankéři polské centrální banky. Dolar koriguje ztráty z předchozího týdne. Ester Ledecká má ZLATOU! V paralelním obřím slalomu ve snowboardingu vyhrála velké finále na olympijských hrách v Pekingu. Moc jí to přejeme!

Prosincová data z českého průmyslu zklamala, v meziročním vyjádření byl zaznamenán propad o 2,1 % a taktéž čísla obchodní bilance vyšla pod očekávání trhu. Česká koruna se i přes nepříznivá data dokázala podívat vůči euru na silnější úrovně z posledních týdnů a během dne posílila o 15 haléřů na hranici 24,20 EURCZK. V rámci středoevropských měn dnes za zmínku stojí zasedání polské centrální banky, která by měla pokračovat v utahování měnové politiky a zvýšit úrokovou sazbu, kdy odhady analytiků počítají s navýšením o 50 bb. Spotřebitelská inflace se u našich polských sousedů v prosinci dostala až na hodnotu 8,6 %. Zajímavým faktem je také, že včera skončil ve funkci polský ministr financí Tadeusz Kościński.

Na hlavním měnovém páru EURUSD si společná evropská měna dokázala udržet zisky z předchozího týdne, mírný pokles zaznamenala až na závěr obchodování, kdy klesla na úroveň 1,1400 EURUSD. Dolar se vůči koruně obchodoval ve stabilním pásmu mezi 21,15 až 21,25 USDCZK. Pro americkou měnu bude nejdůležitější zprávou tohoto týdne zveřejnění spotřebitelské inflace, výsledků se dočkáme ve čtvrtek. Důvodem pro posílení dolaru by mohly být i rostoucí výnosy desetiletých vládních dluhopisů, které se dostávají na předpandemické úrovně k blízkosti 2% hranice.

Z tuzemska dnes dorazí data prosincových maloobchodních tržeb a nezaměstnanost za leden. Maďarsko zveřejní obchodní bilanci a v Polsku se bude na měnovém zasedání rozhodovat o úrokových sazbách.

Dnešní kalendář makroekonomických událostí zůstane pro oblast západní Evropy prázdný.

Ze Spojených států se dnes dočkáme nových výsledků prosincové obchodní bilance, tržní prognózy počítají s dalším růstem schodku.