zpět

Pokles ceny Bitcoinu: Co stojí za propadem?

10.4.2024

Cena Bitcoinu (BTC) zažila 8. dubna pokles o 6,2 % během 24 hodin, nedokázala udržet ceny nad 72 500 USD a 9. dubna klesla až na 68 230 USD. Tento pohyb vedl k likvidaci pákových dlouhých pozic ve výši 40 milionů USD - zdánlivě skromná částka, avšak dostatečně významná na výzvu úrovně podpory ve výši 69 000 USD.

Určení přesných příčin této volatility je náročné, avšak tři klíčové faktory zdají se tlumit nadšení kupujících: proudy do Bitcoinových ETF, makroekonomické trendy a ztlumený výhled na technologické akcie.
Růst Bitcoinu o 63 % může být podporován očekáváními halvingu navzdory několika neúspěšným pokusům o uzavření nad 72 000 USD v nedávných dvou týdnech Bitcoin nadále září jako jeden z nejlépe výkonných aktiv v roce 2024, přičemž od začátku roku zaznamenal nárůst o 63 %. Pro srovnání S&P 500 zaznamenal nárůst o 9 % ve stejném časovém období a zlato, dosahující historického maxima 2 365 USD dne 9. dubna, zaznamenalo nárůst o 14 %.
Tato situace vytváří pozadí pro to, co lze interpretovat jako přirozenou fázi odbírání zisků, často označovanou jako "fáze akumulace". Současný nedostatek bullish momentum však neznamená nutně obrat trendu, ale spíše období konsolidace, kdy investoři hledají další signály před zvýšením svých investic. Ki Young Ju, zakladatel a CEO společnosti CryptoQuant, tuto fázi přirovnal k předchozím cyklům v historii Bitcoinu.
Očekávání kolem halvingu Bitcoinu někdy vedlo k příliš optimistickým očekáváním. Navzdory jeho historicky pozitivnímu vlivu na cenu Bitcoinu k tomuto události došlo pouze třikrát během posledních 15 let. Například po halvingu v květnu 2020 Bitcoin zažil nárůst o 32,7 % během následujících pěti měsíců, překonávající zisky zaznamenané u hlavních akcií jako Apple (AAPL) a Amazon (AMZN), které vzrostly o 58 % a 43 %, respektive.
Toky ven z ETF na spotový Bitcoin a inflace spotřebitelských cen v USA omezují růst Bitcoinu Nedávné události poskytly palivo pro skeptiky a vedly některé investory k přehodnocení svých pozic. Především převod 6 200 Bitcoinů od společnosti Grayscale dne 9. dubna v hodnotě přes 434 milionů USD vyvolal zájem. S fondem spravujícím 322 697 Bitcoinů a uplatňujícím 1,5% výnosové sazby - což je sazba výrazně vyšší než u jejích konkurentů - stávající odlivy vyvíjejí dolní tlak na cenu Bitcoinu a vytvářejí nejistotu ohledně budoucích trendů.

Na makroekonomické scéně se obavy investorů hromadí v očekávání spotřebitelského cenového indexu (CPI) v USA za březen, který má být zveřejněn 10. dubna. Tyto údaje jsou důležité, protože mohou ovlivnit pravděpodobnost, že Federální rezervní systém provede tři snížení úrokových sazeb v průběhu roku 2024.

Tržní odhady naznačují nárůst ročně o 3,4 %, což výrazně překračuje cíl Fedu ve výši 2 % a naznačuje přehřátý trh. Nicméně část investorů zůstává optimistická ohledně pozitivního vlivu inflace na Bitcoin, zdůrazňující jeho výhody vyplývající z předvídatelné a neměnné měnové politiky.
Vliv výkonu technologických akcií na cenu Bitcoinu
Je pozoruhodná korelace mezi Bitcoinem a technologickými akciemi, zejména výrobci čipů jako Nvidia (NVDA) a AMD. Tento vztah plyne buď z využití grafických karet v těžbě kryptoměn nebo z toho, že některé globální hedgeové fondy považují tyto aktiva za vysokorizikové, vysokovýnosové příležitosti. I když se výkon Bitcoinu ne vždy shoduje s trendy na akciovém trhu, minulý měsíc odhalil korelaci přesahující 80 % po dobu 40 dní.
Investoři do Bitcoinu jsou opatrní, vzhledem k tomu, že akcie Nvidie klesly o 6,2 % a akcie AMD o 7,5 % v prvních osmi dnech dubna. Obavy ohledně zisků Nvidie se objevily kvůli potenciálnímu snížení objednávek od Microsoftu a obtížím při zajištění dodávek čipů od Samsungu, jak upozornil Investing.com. Silné postavení AMD v cloudu dále zhoršuje konkurenční prostředí pro Nvidii.