zpět

Podvodníci s kryptoměnami připravili Australany v roce 2022 o 3 miliardy dolarů

16.8.2023

Podvodníkům s kryptoměnami se podařilo v roce 2022 ukrást nic netušícím Australanům neuvěřitelné 3 miliardy dolarů, přičemž jen za jediný měsíc bylo ukradeno alarmujících 38 milionů dolarů. Rozšiřují se zejména nekalé taktiky používané podvodníky a spolupráce mezi bankami a burzami.

Rostoucí hrozba krypto-podvodníků

Nedávné zprávy zveřejněné Australskou burzou pro finanční kriminalitu (AFCX) potvrdily šokující skutečnost, že krypto-podvodníci v roce 2022 úspěšně vylákali od australských občanů ohromující 3 miliardy dolarů. Ještě znepokojivější je, že jen v červnu 2023 se podvodníkům podařilo ukrást přes 38 milionů dolarů. Tito nelegální aktéři a podvodníci důmyslně převedli miliony dolarů v ukradených prostředcích prostřednictvím provozovatelů kryptoměn, jako jsou burzy a obchodní místa, takže je stále důležitější bojovat proti jejich podvodným operacím.

Spolupráce je klíčová

Odborníci z odvětví a regulační orgány nyní naléhavě vyzývají ke spolupráci mezi bankami a burzami, aby bylo možné účinně čelit operacím těchto podvodníků. Během posledních 30 dnů australského finančního roku bylo na bankovní účty propojené s podniky obchodujícími s digitálními aktivy v zemi odčerpáno ohromujících 47 % veškerého ukradeného majetku. David Pegley, výkonný ředitel AFCX, upozornil na mimořádné obtíže při vymáhání prostředků vypraných prostřednictvím krypto burz, což v konečném důsledku vede k větším ztrátám Australanů. Anna Blighová, výkonná ředitelka Australské bankovní asociace, se k tomuto názoru připojuje a zdůrazňuje potřebu politiky, která by zabránila tomu, aby se kryptoměny staly vstupní branou pro praní špinavých peněz.

Zrušení bankovnictví v oblasti kryptoměn v Austrálii

Současně se v reakci na nárůst podvodů s kryptoměnami objevují snahy o zrušení provozovatelů kryptoměn, včetně významných burz, jako je Binance. Binance nedávno pozastavila vklady v australských dolarech (AUD) kvůli problémům s poskytovatelem plateb třetích stran. Kromě toho velké banky, jako například National Australia Bank, údajně zablokovaly platby na "vysoce rizikové burzy" ve snaze omezit aktivity podvodníků.

Prohlášení společnosti Blockchain Australia

"Ochrana spotřebitelů je prvořadá, a to jak z hlediska ochrany před podvodníky, tak z hlediska nezatěžování spotřebitelů zbytečnými omezeními, pokud jde o to, s kým se rozhodnou obchodovat, která musí být založena na důkazech, aby bylo zajištěno, že přinášejí skutečné výhody bez zbytečných nákladů."

Vyvážení ochrany spotřebitele a dostupnosti kryptoměn

Agentura na podporu blockchainu Blockchain Australia vyjádřila podporu snahám o boj proti podvodným aktivitám. Agentura však zároveň zdůrazňuje, že tyto snahy by neměly mít nepřiměřený dopad na přístup uživatelů kryptoměn k místním bankovním službám. Vzhledem k tomu, že boj proti podvodům a podvodným aktivitám pokračuje, je nezbytné najít rovnováhu mezi ochranou spotřebitelů a zachováním dostupnosti kryptoměn pro legitimní uživatele.