zpět

Podmínky ve výrobě nejhorší za 3 roky

3.7.2023

Podle PMI indexu, který dnes zveřejnila S&P Global, se provozní podmínky v českém zpracovatelském sektoru v červnu výrazně zhoršily. Data za červen ukazují na zatím nejprudší pokles poptávky v tomto roce.

PMI index se propadl na 40,80 bodů z předchozích 42,8 bodu. Propadá se tak dále od klíčové hranice 50 bodů, která odděluje expanzi ve zpracovatelském průmyslu od kontrakce. To je nejhorší výsledek od května 2020.

Pokles nových zakázek vedl v řadě firem k propouštění, propouštělo se nejrychleji od roku 2020. Výroba sice klesá více než rok, ale pokles výroby v červnu byl zatím nejrychlejší. Útlum ve výrobě byl poznamenán poklesem cen na vstupu i výstupu.

Vysoká inflace dopadá na spotřebitele, jak u nás, tak v zahraničí. Ti jsou tak nuceni omezovat svou spotřebu a to se projevuje v poklesu zakázek pro průmysl. Současně vysoké úrokové sazby spolu se zmíněným poklesem zakázek vedou i k nižší investiční aktivitě. Bohužel ani vyhlídky pro nejbližší měsíce nejsou příliš příznivé – předstihové indikátory ze zahraničí ukazují, že na zahraniční poptávku se nebudeme moci příliš spoléhat, podobné je to u domácí poptávky.