zpět

Podmínky v evropském průmyslu se zhoršují

24.5.2023

Průmyslový PMI index v eurozóně za květen poklesl na 44,6 bodu, klesá již od začátku roku, je nejníže od roku 2020, objednávky klesají nejvíce za poslední tři roky.

Včerejší data z eurozóny zklamala. Průmyslový PMI index z eurzóny za květen zklamal poklesem na 44,6 bodu, klesá zatím každý měsíc od začátku roku. Je nejníže od roku 2020, to ale ještě byla doba Covidu. Nejsilnější propad nastal v nových objednávkách, které se propadly nevíce za poslední tři roky.

Více nervózní jsou ale investoři z USA. Do začátku června, kdy by USA narazily na dluhový strop, zbývá týden a dohoda mezi demokraty a republikány stále neexistuje. Takže se opakuje klasická situace, která nakonec vždy vyústila v dohodu, ale pokud by k ní tentokrát nedošlo, finančními trhy by to pořádně otřáslo.

Na koruně jsme včera viděli relativní klid, ta jen mírně posílila pod 23,70 EURCZK. K tomu mohl pomoci i komentář T. Holuba, který vidí částečné naplňování rizika mzdově inflační spirály. Po předvčerejším komentáři od J. Fraita je to další náznak toho, že červnové zvýšení sazeb nemusí být mimo realitu. I když v případě jestřába Holuba ten koment není moc překvapivý.

Více v regionu se dařilo polskému zlotému, naopak forint byl nervózní ze zasedání maďarské centrální banky. Ta snížila jednodenní depozitní sazbu na 17 %, základní sazbu ponechala beze změny na 13 %.