zpět

Počet uchazečů je po roce opět vyšší než volných míst

9.1.2024

Podle očekávání se domácí nezaměstnanost v prosinci mírně zvedla z 3,5 % na 3,7 %. Nejedná se o nic mimořádného, protože koncem roku podíl lidí bez práce vždy mírně vzroste, a to především kvůli končícím úvazkům na dobu určitou ke konci roku a dalším důvodem je pokles sezónních prací.

Po roce se opět obrátil poměr mezi počtem lidí bez práce a počtem uchazečů. V prosinci byl počet uchazečů 279 227, ale volných míst bylo jen 271 789. Záporný poměr těchto dvou hodnot jsme měli naposledy v lednu 2023 a to pouze na jeden měsíc. Před tím až začátkem roku 2018.

Přetrvává několik smutných skutečností. Nízký podíl lidí bez práce znamená problém pro firmy při hledání nových pracovníků a v důsledku to dlouhodobě nic dobrého nepřináší ani zaměstnancům. Ti z obavy o budoucí příjmy zůstávají na svých pozicích bez možnosti růstu.

Rozdíl mezi nezaměstnaností mužů a žen je stále vysoký. V prosinci klesl na 0,6 %, přičemž nezaměstnanost mužů vzrostla na 3,4 % a žen šla nahoru na 4 %.
Podobný scénář mírného růstu nezaměstnanosti nás čeká ještě v lednu, ale potom by se nezaměstnanost měla opět stáčet k nižším hodnotám. Pravdou je, že domácí čísla jsou tradičně tak nízká, že pokud se vyšplhají na 4 % i tehdy budeme hovořit o nízké nezaměstnanosti.