zpět

Po zasedání Fedu dolar zpevnil

3.11.2022

Fed dle očekávání zvýšil dolarovou sazbu o 75bb. Dnes ráno dolar nejdražší za poslední dva týdny. Od dnešního zasedání ČNB dopad na kurz koruny nečekáme.

Středeční obchodování s eurem bylo relativně klidné, když si koruna vystačila s pohybem v pásmu 24,45 – 24,52 EURCZK. Domácí měna měla tendenci mírně slábnout. Podobně klidné obchodování za sebou má polský zlotý i maďarský forint. I pro dnešek počítáme s obchodním pásmem 24,45 – 24,55 EURCZK a nic na tom pravděpodobně nezmění ani odpolední zasedání ČNB.

Dolar mírně zpevňoval už před večerním rozhodnutím Fedu o sazbách, když během středoevropského obchodování zpevnil na 24,85 USDCZK resp. 0,9860 EURUSD. Odpoledne dolaru pomohl pozitivní výsledek ADP reportu o tvorbě pracovních míst v USA. Fed dle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o 75 bb. do pásma 3,75 – 4,00 %. V první reakci dolar ztratil, ale při tiskové konferenci guvernéra Powella se situace obrátila. Na ní totiž opakovaně zaznělo, že „uvažovaný vrchol úrokových sazeb vidí Fed momentálně výše, než tomu bylo po posledním zasedání v září“. Aktuálně se vrchol dolarových sazeb odhaduje až u hranice 5 %, nebo dokonce ještě o trochu výše. Guvernér Powell také zdůraznil, že další vývoj sazeb bude záležet na datech z americké ekonomiky. Pro dnešek očekáváme obchodování dolaru nad hranicí 25,00 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE