zpět

Po roce a čtvrt jdou platy Čechů znovu dolů

7.3.2022

Podle nejnovějších dat z ČSÚ se průměrná reálná mzda za 4.Q 2021 snížila o 2 %. Znamená to, že po pěti po sobě jdoucích čtvrtletích se mzdy Čechů znovu zmenšily. Medián mzdy se dostal na 34 360 korun. Nominální hrubá mzda vzrostla na 40 135 korun.

Není se čemu divit, poslední data o inflaci za leden ukázala, že domácí ceny rostou o 9,9 %, což je jednoduše silnější růst, než je samotný růst mezd. Za celý 4.Q 2021 se ceny zvedly o 6,1 %.

Jedním z důvodů, proč jsme svědky stále slušného růstu nominálních mezd je obrázek domácího trhu práce. Počet lidí bez práce je stále velmi nízký, přičemž počet volných míst neustále roste. Firmy si své zaměstnance hýčkají a musejí zvedat mzdy. Je to sice drahá, ale nutná varianta. Další je to totiž hledat na trhu práce, kde vhodných uchazečů není mnoho.

S příchodem Ukrajinců, kteří jsou schopni a ochotni pracovat se situace Čechů zlepšovat nebude. Je pravděpodobné, že tlak na růst mezd opadne a sníží se.

V dalších měsících to bude ještě horší. Mezi hlavní důvody růstu inflace, a tedy snižování reálných mezd patří:

1)    Obecné zdražování, které souvisí s post covidovým problémům v businessu. Jedná se především o dosud nenarovnané problémy v mezinárodní dopravě, nedostatku vstupů některých komponentů do výroby, případně jejich rostoucí cena, která se nakonec promítne do koncových cen pro spotřebitele.

2)    Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině, která katapultuje ceny energií, ropy a plynu. Aktuální ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích nejsou nic v porovnáním s tím, co nejspíš přijde, pokud se situace rychle neuklidní. Ceny energií podstatně ovlivňují celkovou inflaci, která sráží reálné mzdy.

3)    Domácí koruna je až příliš slabá na to, aby zbrzdila inflaci. Ve snaze mírnit její pád a ČNB zvedá sazby a minulý týden přímo intervenovala v její prospěch. Nutno říct, že to pravděpodobně nebyla její poslední akce.