zpět

Po měsíci opět pád zahraničního obchodu

7.2.2022

Po jednom měsíci přebytku se český zahraniční obchod opět vrací do červených čísel. Dnešní data z ČSÚ ukázala, že domácí obchodní bilance za prosinec klesla na -15 mld. korun. To je výrazně horší číslo, než s jakým počítaly trhy a o téměř 31 mld. korun horší výsledek než před rokem.

Síla české koruny devastuje export.  Je to patrné z toho, že meziročně šel v prosinci nahoru dovoz o 19,9 %, ale vývoz pouze o 8,2 %.

Se státy v EU se proti loňskému prosinci přebytek zahraničního obchodu snížil o 6,8 mld. korun.

Není se čemu divit, protože podle nejnovějších čísel se německý průmysl v prosinci meziměsíčně propadl o 0,3 %. Nejen že trhy počítaly s růstem, ale po dvou měsících slušných výsledků se opět tamní produkce propadá do červených čísel. Dolů ho táhla nižší výroba spotřebního zboží, energetiky a stavebnictví. Problémy v německém průmyslu se dost dobře nemohou neprojevit v našem zahraničním obchodě. 

Silná domácí koruna bude i nadále ještě více ztěžovat situaci exportérům. ČNB svou politikou růstu sazeb způsobuje, že koruna neustále posiluje. To jistě ocení Češi na dovolených, protože eura na své útraty v zahraniční pořídí levněji, ale doplácí na to naši vývozci.

Za vyvezené zboží dostávají exportéři od svých partnerů eura, která směňují do korun, avšak za nízký kurz. Tím pádem se jim krátí tržby a tuto mezeru musejí z něčeho krýt a do nekonečna to ze zisku dělat nejde.

Od věci není ani fakt, že jedním ze způsobů, jak se mohou exportéři vypořádat se sílící korunou bude zvedání vývozních cen. To však může způsobit jejich nekonkurenceschopnost. Pokud bude koruna dál dramaticky posilovat na řadu mohou přijít i mzdy zaměstnanců.