zpět

Po Fedu je dnes na řadě se sazbami i ECB

27.7.2023

Americká centrální banka dle očekávání včera zvýšila úrokové sazby o 25 bazických bodů. Dnes bude o sazbách rozhodovat také Evropská centrální banka, všeobecně se očekává zvýšení také o 25 bazických bodů.

Po turbulentnějších pohybech české koruny z posledních dní se k aktuálnímu vývoji vyjádřil i nejnovější člen bankovní rady ČNB Jan Procházka, který v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že očekávání trhů ohledně snižování sazeb jsou v současné chvíli příliš optimistická. Očekává tak, že by se tržní sentiment české měny mohl brzy zlepšit. Prodeje z posledních dnů tak podle něj nevyžadují zásah v podobě intervencí ze strany ČNB, přičemž lze čekat, že na zasedání příští čtvrtek budou bankéři stále volit mezi stabilitou nebo mírným zvýšení sazeb. Koruna se během středeční seance obchodovala v úzkém pásmu 24,03 až 24,08 EURCZK a dalších ztrát se již nedočkala. Kalendář ekonomických událostí dnes nabídne zejména zasedání Evropské centrální banky, která by dle tržních predikcí měla zvednout úrokové sazby o 25 bazických bodů.

Týden ve znamení měnověpolitických zasedání odstartoval již včera americký Fed, který trhy nijak nepřekvapil a v souladu s očekáváním trhů zvýšil sazby o čtvrt procentního bodu do pásma 5,25 – 5,50 %. O tom, zda lze čekat další utažení měnových podmínek na zářijovém zasedání však můžeme jen diskutovat, jelikož předseda Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci žádné konkrétní vodítko neposkytl. Samozřejmě nechyběla známá formulace o dalším nutném sledování dat, na základě kterých bude měnový výbor rozhodovat o dalším směřování monetární politiky. Americký dolar po rozhodnutí mírně ztratil k hladině 1,1100 EURUSD, vůči české koruně se pak kurz dostal k úrovni 21,65 USDCZK. 

Více k očekávaným událostem ZDE