zpět

Po akci ČNB koruna prudce slábne

9.2.2024

Hlavní domácí událostí bylo zasedání ČNB. Ta, pro část trhu překvapivě, snížila úrokové sazby o 50 bodů. Koruna zareagovala propadem.

Pozornost korunových obchodníků včera směřovala ke včerejší čtrnácté hodině a třicáté minutě, kdy ČNB zveřejnila výsledek svého včerejšího zasedání. Na něm snížila úrokové sazby o 50 bodů, hlavní sazbu tedy ze 6,75 na 6,25 %. Očekávání trhů nebyla vůbec jednotná, lehce ale převažovalo přesvědčení, že ČNB bude opatrnější, a sníží sazbu pouze o standardních 25 bodů.

Podle guvernéra Michla k tomuto kroku vedlo centrální bankéře přesvědčení, že se ČNB letos podaří výrazně šnížit inflaci a současně že ČSÚ přiští týden oznámí pokles lednové inflace ke 3 %. To je již na horní straně tolerančního pásma kolem dvouprocentního inflačního cíle. K výraznějsímu snížení sazeb ale zřejmě vedla i nová prognóza ČNB. Ta nově počítá s tím, že česká ekonomika letos poroste pouze o 0,6 %, minulá prognóza počítala s růstem o 1,2 %. Podle této nové progózy by letošní průměrná inflace měla dosáhnout 2,6 %.

Zajímavou informací pro trh byl i poměr hlasování v bankovní radě: 6 bankéřů hlasovalo pro snížení o 50 bodů, jeden dokonce pro snížení o 75 bodů! Částí trhu očekáváná varianta snížení o 25 bodů tak v ČNB nedostala žádný hlas.

Všechny výše uvedené informace včera vedly k prudkému oslabení koruny. Ta se před rozhodnutím ČNB pohybovala kolem 24,95 EURCZK, rozhodnutí ČNB ji poslalo nad 25 EURCZK, další oslabení přišlo s tiskovou konferencí, kdy koruna oslabila až ke 25,25 EURCZK. Vůči americkému dolaru pak oslabila z 23,15 USDCZK až nad 23,40 USDCZK. a

Na dnešní obchodování budou ještě působit dozvuky včerejšího zasedání ČNB, která bude ještě novou prognózu dnes prezentovat před analytiky. I když dnešní den může přinést mírnou korekci včerejšího oslabení, důvody pro návrat koruny k silnějším hodnotám se hledají jen těžko: zatímco ČNB zahájila poměrně razatně cyklus snižování sazeb, hlavní centrální banky ještě vyčkávají. Podporu koruna nenachází ani v domácích makrodatech, ostatně i sama ČNB počítá pro letošek jen s velmi mírným růstem české ekonomiky. Ostatně symbolicky právě včera oznámila automobilka Škoda, že bude muset přistoupit k mírnému snížení počtu zaměstnanců.

Více k očekávaným událostem ZDE