zpět

PMI index pro ČR se zlepšil, ale stále je nízko

4.3.2024

Index nákupních manažerů v průmyslu za únor sice vzrostl, ale stále vykazuje nízké hodnoty. Data o HDP potvrdila mezikvartální růst české ekonomiky o 0,2 % v posledním čtvrtletí loňského roku.

První den v měsíci tradičně přináší PMI indexy (indexy nákupních manažerů) z průmyslu. PMI pro ČR za únor sice mírně vzrostl na 44,3 bodu a je tak nejvyšší od dubna 2023, ale stále se nachází relativně hluboko pod hranicí 50 bodů, která odděluje útlum v průmyslu od oživení. Bohužel stejný index pro našeho klíčového obchodního partnera (Německo) se nachází ještě níže – poklesl na 42,5 bodu. Tyto indexy tak bohužel zatím nedávají velkou naději na výraznější oživení průmyslu během roku.

Trochu naděje na zlepšení ekonomické situace přinesl druhý odhad HPD v ČR za poslední čtvrtletí loňského roku. V něm česká ekonomika mezikvartálně vzrostla o 0,2 %. Zásluhu na tom měla zvýšená spotřeba domácností (+0,5 % proti Q3) – pokles inflace a fakt, že reálné mzdy se vracejí k růstu vylepšují finanční situaci domácností.

Pro korunu ale data žádný impuls nepřinesla a ta tak oscilovala s minimální změnou kolem 25,35 EURCZK. Také vůči dolaru se držela relativně v klid v pásmu 23,35 – 23,45 USDCZK.

Očekávané události