zpět

Plynová rally a výrobní inflace ze země Mordoru

20.4.2022

Ceny průmyslových výrobců za březen meziročně vzrostly o 24,7 %, meziměsíčně o 4,2 %. Německá výrobní inflace rostla dokonce o 30,9 % y/y ( 4,9 % m/m). Pokračuje výsledková sezóna, dnes by měla reportovat Tesla.

Včerejší obchodování se neslo pro českou korunu v poklidném duchu. Kurz EURCZK se obchodoval kolem 24,45 a USDCZK přibližně za 22,64. Nic zásadního se nestalo ani na hlavním měnovém páru EURUSD. Ten končil seanci pod 1,08 EURUSD. Polským zlotým včera výrazněji nehnul ani jestřábí komentář jednoho z členů Rady pro měnovou politiku NBP H. Wnorowski, který sdělil, že hlavní úroková sazba může vzrůst na 7,5 %.

Navzdory dalšímu růstu výnosů na amerických dluhopisech (10letý se přiblížil ke 3,0% hranici) rostly i akcie. Americký NASDAQ100 rostl o více než 2 %. Výsledková sezóna je v plném proudu. Čísla za 1.Q reportovala americká společnost Netflix, ten mezikvartálně přišel o 200 tis. předplatitelů a jeho akcie propadly o 20 %.

Situace na klíčových komoditách je i nadále napjatá. Ropa (WTI) se obchodovala níže než před velikonočními svátky, ale pořád nad 100 USD za barel. Výrazný nárůst ceny zemního plynu zdá se alespoň na chvíli ustal. Včera cena zemního plynu klesla o 10 %, aktuálně se obchoduje kolem 7,18 za BTU.

Znepokojivé výsledky za březen přinesly dnes ráno indexy cen výrobců z ČR a Německa. V obou případech jsou čísla nad odhady analytiků. Válka na Ukrajině s sebou nese extrémní nárůst inflačních tlaků. K tomu se nám vrací starý a známý problém v podobě narušených výrobních řetězců. Klíčový přístav v čínském Šanghaji stále nestíhá odbavovat nákladní lodě. Město v uplynulých dnech totiž zásadně omezily restrikce tamní vlády, které mají zamezit šíření covidu.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Březnový index cen výrobců vzrostl v ČR o 24,7 % y/y, meziměsíčně o 4,2 %.

Očekávané finanční události v Evropě

Březnový index cen výrobců v Německu vzrostl o 30,9 % y/y, 4,9 % m/m. Za eurozónu bude zveřejněna únorová průmyslová produkce.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA budou zveřejněna data k realitnímu a hypotéčnímu trhu. Večer bude zveřejněna Béžová kniha Fedu.