zpět

Partners Banka míří na český trh. Rozjet se má už v prvním čtvrtletí 2024

2.11.2023

Na český trh míří nová banka. Právě ji buduje finanční skupina Partners, která již získala licenci od České národní banky. Veřejnosti se má tato banka otevřít na jaře příštího roku a ponese jméno Partners Banka. Tímto pojmenováním chce poukázat na to, že oblast finančního poradenství je této skupině velmi blízká.

Žádost o bankovní licenci podali představitelé finanční skupiny Partners už na konci roku 2020. Skupina je to již nyní velmi početná a řadí se do ní třeba penzijní společnost Rentea, pojišťovna Simplea nebo vydavatelství NextPage Media. Zmínit je potřeba i nemovitostní fond Trigea či slovenskou pobočkovou síť Partners.

V budoucnu bude mít tato instituce čtvrtou největší pobočkovou síť a bude tak šlapat na paty České spořitelně, Komerční bance nebo ČSOB. Už nyní totiž Partners mají včetně franšíz okolo 150 poboček. V dlouhodobém horizontu se má počet poboček rozšířit dokonce až na 250. Předčit má třeba bankovní instituci Moneta, která je mimo jiné veřejně obchodovaná i na pražské burze. V tomto ohledu by tak mělo jít o opravdu velmi silný subjekt na trhu.

Spolupracovat s finanční poradenskou společností Partners plánuje Partners Banka dlouhodobě a využívat tedy bude i její pobočkou síť. Od nejvyšších představitelů této společnosti rovněž zní, že připravují velmi otevřený model, který počítá i s poskytováním bankovních produktů od jiných společností. V prvé řadě chce Partners Banka cílit na současné klienty skupiny Partners, kterých je zhruba 600 tisíc. Do budoucna ale věří, že se jí podaří oslovit mnohem širší spektrum lidí.

Díky licenci od České národní banky bude mít Partners Banka oprávnění k celé řadě činností. Jde kupříkladu o finanční makléřství, poskytování úvěrů, přijímání vkladů od veřejnosti, investování do cenných papírů na vlastní účet nebo třeba poskytování bankovních informací. Vlastní kapitál Partners Banky činí tři miliardy korun a zajímavostí je, že půjde o jednu z mála bank, která bude v rukou ryze českých vlastníků.

Pilotní provoz Partners Banky se má rozjet již ke konci letošního roku a týkat se má současných zaměstnanců, poradců nebo jejich rodin. Vedení skupiny Partners slibuje, že platební transakce v Česku i v Evropské unii budou zdarma a podobně na tom bude i výběr z bankomatů. Samozřejmostí má být i fungující mobilní aplikace, která by měla sloužit ke správě všech finančních produktů a dalších poradenských nástrojů, což znamená, že klient na jednom místě získá i informace o stavu investic nebo porovná možné nabídky povinného ručení od různých poskytovatelů na trhu.

Do projektu Partners Banky se v uplynulých měsících rozhodla investovat celá řada významných osob a firem. Řadí se mezi ně kupříkladu společnosti Fire Capital nebo Reflex Capital. Zmínit je potřeba i Tomáše Čupra.
Finanční skupina Partners v letošním prvním pololetí zvýšila celkový nekonsolidovaný obrat meziročně o 17,1 procenta, a to na téměř 1,9 miliard korun. Pro celý rok 2023 skupina Partners čeká, že obrat dosáhne hranice 4,2 miliardy korun, čímž by mělo jít o největší obrat v historii této skupiny.