zpět

Padne vláda, která zdraží víno?

12.5.2023

Velkým tématem v médiích v souvislosti s vládním konsolidačním balíčkem se stala daň z tichého vína. Původní sliby vlády o zjednodušení daňového systému a zrušení výjimek vzaly za své hned u naprosto zjevně nesystémové výjimky na spotřební daň pro tichá vína. Přitom na druhé straně vláda plánuje vyšší zdanění alkoholu včetně šumivých vín. Ovšem zafungovala moravská lobby s argumenty od zániku vinic a zpustošení moravské krajiny až po údajně prokazatelně zdraví prospěšné popíjení vína v moravském sklípku. Nakonec zvítězil univerzální argument, který kterákoliv vláda použije vždy, když všechny argumenty dojdou: má to většina zemí v EU (ani nezmiňuji argumentační faul, že by tím byli zahraniční vinaři zvýhodněni – na dovezená vína by se samozřejmě spotřební daň vztahovala též).

A tato výjimka stojí rozpočet nezanedbatelných 4-5 mld. ročně.

To je podobná úspora, jakou mělo přinést zrušení státní podpory stavebního spoření, které se již dávno nemělo jmenovat stavební – ani to nakonec nedopadlo, pouze byla snížena podpora na polovinu. A jak řekl Zbyněk Stanjura: „Úvěry ze stavebního spoření se budou poskytovat zejména na to, aby například domácnosti zvládly energetickou náročnost bydlení,“. Lobbisté ze stavebních spořitelen tak přišli zřejmě s argumentem, že pomohou se zateplováním a ozeleňováním budov, což je v současné době neprůstřelný argument.

O další cca miliardu se pak vláda připravila nulovou daní na knihy. Což je další nesmyslně nesystematické zdanění u tiskovin: zatímco knihy mají nulovou sazbu DPH, časopisy mají sníženou sazbu DPH a noviny mají standardní sazbu DPH. Má snad na vzdělanost populace větší vliv četba knihy Ordinace v růžové zahradě (opravdu to existuje i jako kniha) než četba Hospodářských novin? (a mimochodem není za vyšším zdanění novin animozita současné vlády vůči majitelům zdejších deníků?). Mimochodem v dnešním rozhovoru pro Seznam přiznává Markéta Pekarová Adamová, že nulovou daň na knihy si vymohla za to, že ustoupila KDU-ČSL při jednání o dani za tiché víno.

Ano, sice jde o relativně drobné miliardy, ale pokud tato vláda, jak říká, chtěla vyslat jasný signál, že to s rušením výjimek a konsolidací rozpočtu myslí vážně, pak toto vše lze označit spíše jako velký nesignál.

Dostáváme se ale k větším miliardám. Významnou částí vládní úspor má být zrušení/omezení některých národních dotací. Ty představují nezanedbatelných cca 500 mld. Kč, z celkového rozpočtu vlády 2,2 bilionu korun. A bohužel, jak konstatoval ve své výroční zprávě NKÚ jeho předseda Miloslav Kala: „Přebujelý dotační systém, v němž vítězí formální stránka věci nad skutečným smyslem a hlavně přínosem dotací, je luxus, který si v době obrovských strukturálních deficitů státního rozpočtu naše země nemůže dovolit.“ Po těchto slovech z NKÚ by si člověk představil, že by se snad dala zrušit i víc než jen desetina těchto dotací. Ale díky za každých 10 %, kdybychom se alespoň včera od vlády dozvěděli, které nesmyslné a neúčelné dotace se chystá zrušit. Ale to se bohužel zatím neví, to budou teprve hledat jednotlivá ministerstva. A lze se domnívat, že příjemci těchto dotací nebudou mít o nic horší lobbisty, než moravští vinaři.