zpět

Osobnost týdne: Marek Turynský, firma Watercooler system s.r.o.

Chlazená chutná sodovka by v těchto parných dnech neměla chybět na žádném stole. O pitný režim v českých firmách se stará společnost Watercooler system s.r.o. pana Marka Turynského, která zajišťuje právě firmám a institucím nápojové systémy pitné vody se specializací na vodu perlivou. Víte, že si můžete namíchat také osvěžující limonádu ze Sodobaru, který je připojen přes filtraci rovnou k vodovodnímu řádu? Ještě nemáte ve své kanceláři Sodobar? Uvažujete o něm? Vychlazená soda se v dnešní době stává trendem v oblasti výdejníků vody a v těchto dnech chutná obzvlášť skvěle!

Jaké byly vaše začátky v podnikání a co byste v dnešní době doporučili těm, kteří si chtějí také splnit své podnikatelské sny?

Začátky ve Watercooler byly těžké úměrně překážkám, které jsem řešil, ale rád na tuto dobu vzpomínám. Řekl bych, že jsem byl hnaný více než dnes, protože jsem viděl svůj cíl. Chtěl jsem nabízet kvalitní služby výdejníky vody s dlouhou životností po celé České republice, a to se nám podařilo. Naše Watercoolery a Sodobary má již tisíce spokojených zákazníků a distribuční síť se nám daří neustále rozšiřovat. Věřím, že když odvádíte kvalitní práci, zákazníci to ocení a zůstanou s Vámi.

Začínajícím podnikatelům bych poradil, ať nekoukají doprava ani doleva a soustředí se na svůj cíl. Překážky budou a bude jich hodně, ale pokud mají sen, svou vizi, určitě se jim to podaří.

Dělá vaše firma nějaké kroky proto, aby rok 2023 zvládla bez dopadů recese?

Samozřejmě, ale řekl bych, že se to moc neliší od kroků, které děláme od začátku: inovace, nové produkty – naslouchání trhu, zefektivňování procesů, a stále jít vpřed a hledat nové zákazníky, kteří ocení náš přínos. Už neděláme „práci pro práci“ jen za obrat – to jsme téměř úplně odpojili.

Jak pracujete s mladými lidmi, kteří začínají svou kariéru ve vaší firmě? Přeci jen, generace dnešních mladých 20+ let je velmi specifická.

Bohužel jich zase tolik nemáme, ale pokud nějaký mladý (20+) přijde, pracujeme s ním jako s každým jiným. Na začátku vysvětlíme, pomůžeme, zaškolíme, ale pak už musí ukázat on, jestli to zvládne. Pokud to nezvládne, musí jít bohužel hledat uplatnění jinde. Každý článek ve firmě by měl být silný a měl by přispívat prací do společného celku, jedině tak se bude celé firmě dařit…

Jak se díváte na oblast Green dealu v kontextu světové dění, ČR a vaší společnosti?

Za mě Green Deal je přehnaná záležitost úředníků. Všechny kroky by měly mít logické a rozumné opodstatnění, ale pokud se prosazují věci typu 0 % emise u vozidel a žádné spalování uhlí na výrobu elektrické energie, musíme se také podívat jaké dopady tento přechod přinese a jestli je to vůbec v našich možnostech… Můj názor je ten, že je dobré brát ekologii v potaz a zahrnovat dopad našich činů na ekologickou stránku věci, ale nikoliv však za každou cenu.

Kde spatřujete největší výhody českých firem? V čem za zbytkem světa pokulháváme a co je naopak naší rozdílovou kvalitou?

Stále si myslím, že platí zlaté české ručičky a šikovnost. Vynalézavost některých z nás je naší obrovskou výhodou. Kdybych měl kouzelnou hůlku, tak bych jejím mávnutím snížil byrokracii napříč obory tak na 10 % současného stavu. Šikovní a vynalézaví lidé by tak měli volnější pole působnosti – a pak by se děly věci!

Myslím, že byrokracie nás hodně brzdí. Dle mého pokulháváme za zahraničím ještě stále naším naučeným (postkomunistickým) konzervatismem, ale to se samozřejmě také netýká všech…

Jaká země je pro vás nejdůležitějším obchodním partnerem a jaké máte nyní v hledáčku pro expanzi?

Naše společnost působí na tuzemském trhu, je to dáno typem produktů a služeb, které nabízíme. Úspěšně však importujeme ze zhruba 6 zemí světa.

Nejdůležitější partneři jsou pro nás dodavatelé z Jižní Koreje, Itálie a ČR.

Co vás v poslední době ve vašem podnikání pozitivně překvapilo?

Mohu zmínit jen to, že mě mile překvapilo, jak rychle se trh zotavil po Covidu. Jinak jsem za poslední 2 roky pozitivní překvapení nezažil : ( , vnímáno očima naší společnosti.

Když potřebujete dobít „baterky“, najít novou inspiraci nebo se jen zrelaxovat a pobavit, jaký je váš recept?

Jednoznačně koníček, nebo činnost která člověka baví, přehodit myšlení jinam a zaměstnat ho jinými vjemy. Nejlépe činnost, která vás přivede plně do přítomnosti. Poté je prostor na to, koukat na věci z jiného úhlu pohledu. Já jsem nesportovec, ale mám rád techniku a jsem zapálený aviatik. Takže si odskočím o víkendu „vyvětrat hlavu“ do oblak. Udělat s letadlem pár kotrmelců, abych vyplavil nějaký adrenalin a pak mám dobito : ).