zpět

Osobnost týdne: Jana Jáčová, UOL

„Snažte se odměňovat zaměstnance za výkon“, radí ředitelka UOL



Společnost UOL účetnictví (www.uol.cz) patří mezi pionýry nového způsobu vedení účetnictví. Byla jednou z prvních společností, které začaly zpracovávat doklady online, resp. za pomoci kurýra. V roce 2004 ji založila Jana Jáčová, jež ji vede i v současnosti. V minulosti odmítla vstup většího investora a rozhodla se pro těžší, ale podle ní svobodnější cestu. UOL má své pobočky v každém kraji České republiky, a to v 27 různých městech.



Celý systém firmy funguje tak, že si pro účetní doklady vždy přijede kurýr UOL, doklady dopraví na pobočku, kde jsou zpracovány. Doklady lze řešit i poštou či jednoduše emailem, nebo se mohou potřebné doklady nahrávat online rovnou do účetní aplikace. Stav svého účetnictví vidí klient ve svém internetovém rozhraní.

Majitelce firmy Janě Jáčové jsme položili našich pět otázek, protože nás zajímá, jak se její společnost vyrovnává se současnou složitou situací. Jaký mají ve firmě přístup k zaměstnancům nebo co by jako šéfka prosperující firmy poradila ostatním podnikatelům.

Jakým způsobem se vaše firma vypořádává s růstem cen a jak aktuální inflace ovlivňuje váš business?

Ceny vstupů nás ovlivňují na straně režie - energie, pohonné hmoty, papír. Zatím necítíme tlak zaměstnanců na zvýšení mezd díky inflaci. Platové navýšení teď řešíme hlavně výkonově různými soutěžemi, např. kdo bude mít DPH hotová do termínu 20.tého (zákonný je 25.), dostane odměnu xx Kč.

Klientům zatím paušálně nezdražujeme, zatím jsme ceny upravili pouze těm, kterým narostl počet dokladů, a tedy také pracnost. Plánujeme inflačně zdražit skupině klientů, kteří jsou u nás už mnoho let, a cena nebyla upravena, protože se nezvýšila pracnost.

Co vás v poslední době ve vašem podnikání pozitivně překvapilo?

Zájem uchazečů o práci v UOL. Můžeme tak s klidem plánovat další růst – bez lidí by to nešlo. Pak zájem o naše minipobočky. Už je běžné, že nám píší sami podnikatelé, zda plánujeme v jejich městě pobočku.

Jaké máte vize a plány pro rozvoj vaší společnosti?

Věříme, že i v roce 2022 a 2023 narosteme významně o cca 25%, proto plánujeme zase pokročit v digitalizaci. Také plánujeme rozvoj minipoboček v dalších regionech, abychom měli i dostatek zaměstnanců. Připravujeme vzdělávací portál.

Máte nějaký vzkaz ostatním podnikatelům v ČR? (motto)

Snažte se odměňovat zaměstnance za výkon, tedy alespoň částečně. Budete pak přitahovat lidi orientované na výkon. Mají vysokou pracovní morálku, takže se vyhnete problémům v týmu.

Máte ve firmě/práci nějaký rituál?

Beru každý den svého pejska Fredyho. Neustále chceme mít hodně květin v kancelářích i pobočkách. A když má někdo narozeniny, vždycky dostane kytici růží nebo kytici čokoládových bonbonů (muži) bez ohledu na to, kde v ČR nebo SR pracuje. A pak každoročně při příležitosti výročí zaměstnání u nás ve firmě.