zpět

Osobnost týdne: Ivana Potěšilová, e-shop cmuchacikoberecky.cz

Také má váš psí kámoš čmuchací kobereček? Ivana Potěšilová je úspěšnou podnikatelkou a majitelkou e-shopu cmuchacikoberecky.cz, která svými nápady zpestřuje a zpříjemňuje život nejen psím miláčkům, ale také jejich majitelům. V letošním roce navíc vstupuje na český i zahraniční trh se svou vlastní značkou PafDog ® a představuje ručně šité hračky, vyrobené z pravé broušené kůže a vycpané přírodními vlákny. Jsou šité v Indii, bez použití chemických sloučenin, z recyklovatelných materiálů a pejsci je opravdu milují. Kde se vzala myšlenka založení e-shopu s vychytávkami pro majitele psů? Jaké byly počátky podnikání s tenkrát skoro neznámými čmuchacími koberečky pro psy a proč se s manželem setkávali s nepochopením a „hejty“ na sociálních sítích?

Jak jste přišla na nápad založit e-shop, který nabízí mimo jiné právě čmuchací koberečky?

E-shop www.cmuchacikoberecky.cz jsme založili před 5 lety, bez velkých očekávání na úspěch. S manželem jsme oba pracovali v online byznyse, já jsem pracovala jako administrátor e-shopu s venkovním nábytkem a led osvětlením a manžel už 15 let pracuje jako marketingový manažer. Měli jsme tedy skvělý základ a znalosti pro rozjetí vlastního projektu. Ale až s příchodem naší malé jezevčice Sindynky, kterou jsme si přivezli ze slovenského útulku, jsme našli produkt/odvětví, který nám otevřel dveře do světa online podnikání. Celý nápad s čmuchacími koberečky vznikl tak, že jsme pro naší novou psí parťačku hledali hračky/nápady, jak jí zabavit a zajistit jí dostatek aktivity. Pak jsme někde na Instagramu zahlédli čmuchací kobereček, který se však u nás nedal téměř nikde koupit, tak jsem ho Sindynce vyrobila sama, a tak se začal psát celý náš příběh.

Čmuchací koberečky byly v té době v České republice velkou neznámou a ani by nás nenapadlo, že bychom s nimi mohli dosáhnout nějakých úspěchů. Ale opak se stal pravdou. Postupem času jsme se stali jedněmi z největších výrobců čmuchacích koberečků pro psy v České republice, díky marketingu jsme je dostávali do podvědomí pejskařů a v dnešní době máme velkoobchodní odběratele a skvěle fungující systém, díky kterému nabízíme největší nabídku, co se barevných variant a velikostí čmuchacích koberečků týče, navíc v opravdu skvělé kvalitě. Naší velkou výhodou oproti konkurenci je rychlost dodání. I když si zákazník objedná čmuchací kobereček s vlastním výběrem barev, obvykle odesíláme hned druhý den.

V letošním roce jsme navíc založili novou značku PafDog ®, pod kterou vyrábíme kožené hračky pro psy, vodítka a obojky.

Jaké byly vaše začátky v podnikání a co byste v dnešní době doporučili těm, kteří si chtějí také splnit své podnikatelské sny?

Na naše začátky vzpomínáme moc rádi. Nikdy bych nevěřila, že i já toto budu moci někdy napsat, ale začínali jsme opravdu v našem malém bytě, v obýváku, na koleni, po večerech. Oba jsme s manželem byli zaměstnaní na plný úvazek, takže jsme veškerý svůj volný čas věnovali našemu e-shopu. Měli jsme opravdu velkou výhodu v tom, že jsme se oba v online světě pohybovali, takže jsme nemuseli moc tápat a neztráceli čas studováním různých potřebných věcí, bez kterých e-shop nemůže fungovat. Setkávali jsme se ale dost často v našem blízkém okolí s nepochopením, s pochybnostmi, na sociálních sítích i s „hejty“ a vlastně skoro nikdo nevěřil tomu, že bychom mohli něčeho dosáhnout. A i když jsme se nad tím snažili povznést, občas, možná vlastně i dost často mi v hlavě vyvstávala myšlenka, jestli to celé neukončit a vrátit se jen ke své práci a koníčkům.

E-shop ale i přes to všechno fungoval, dělal zajímává čísla a postupně jsme si ve svém předchozím zaměstnání zkracovala úvazek. Přelom nastal před 2 lety, kdy jsem se kvůli nedostatku volného času rozhodla, že opustím zaměstnání natrvalo a budu se plně věnovat našemu podnikání. Mezitím jsme se také přestěhovali do vlastního domu, díky čemu jsem získala i vlastní prostory.

A i když to zpětně vnímám jako své nejlepší rozhodnutí v životě, bylo to velmi náročné období hlavně na psychiku, kdy si člověk uvědomí, že už si opravdu vydělává sám na sebe a že víc, než kdy jindy platí, že bez práce nejsou koláče. Naštěstí jsem měla velmi silnou podporu ze strany manžela, který mi/nám věřil a nenechal mě to vzdát. : )

Ale bez obětování veškerého volného času včetně víkendů bychom ničeho z toho, co máme teď, nedosáhli. Nutno také podotknout, že jsem se musela uskromnit a velkou část vydělaných peněz jsem investovala a stále investuji do rozvoje e-shopu. Zatím se nám vše daří financovat z vlastních zdrojů a nemuseli jsme využít žádné úvěry, za což jsem moc ráda.

Nyní, 5 let od startu našeho projektu, mohu říci, že jsem opravdu šťastná. Dělám práci, která mě baví, živí a naplňuje, mohu pracovat z domu, mohli jsme si vzít ještě jednu parťačku k Sindynce, voříška Máju a každé ráno se těším do práce.

Pokud má někdo sen/nápad, v čem by chtěl podnikat, tak je asi nejdůležitější trpělivost, žádná přehnaná očekávání hned na začátek a je opravdu velmi důležité zmapovat si trh, dobře si všechno propočítat a dávat si velký pozor, s kým se rozhodnete spolupracovat. V online světě je nejdůležitější marketing, to je alfa a omega úspěchu. Velmi často se setkáváme s lidmi, kteří chtějí mít vlastní e-shop, ale o marketingu nevědí nic. Je důležité si najít někoho, kdo vám s tím pomůže a neustále se v tom vzdělávat. A co je nejdůležitější, nevzdat to. Pokud tomu opravdu věříte a je to něco, co vás naplňuje, tak se úspěch dřív nebo později dostaví a vám to opravdu změní život.

Dělá vaše firma nějaké kroky proto, aby rok 2023 zvládla bez dopadů recese?

Už v loňském roce jsme se rozhodli, že bychom chtěli náš sortiment rozšířit o kožené hračky pro pejsky. Moc se nám celý koncept líbí, jedná se o ručně šité hračky, které jsou vyrobeny z pravé broušené kůže a vycpané přírodními vlákny. Při žvýkání/kousání se neuvolňují žádné škodlivé látky, které by se dostávaly do těla pejska. A i když pejsek hračku roztrhne, tak jsou uvnitř právě ta přírodní vlákna, která se při spolknutí v těle psa rozloží.

Díky těmto hračkám jsme založili naši novou značku PafDog, pod kterou vyrábíme nejen zmiňované kožené hračky, ale nově také vodítka a obojky. Před pár týdny jsme získali registrovanou ochrannou známku ® jak na značku PafDog, tak i na www.cmuchacikoberecky.cz ®, z čehož máme obrovskou radost.

V letošním roce jsme začali vyrábět právě vodítka a obojky, což nám pomáhá růst a vymýšlet stále nové produkty, které chceme do našeho sortimentu zařazovat.

Kde spatřujete největší výhody českých firem? V čem za zbytkem světa pokulháváme a co je naopak naší rozdílovou kvalitou?

V poslední době sleduji ve svém okolí, že hodně lidí chce podporovat malé české firmy a to je opravdu skvělé. Češi jsou v tomto směru „srdcaři“, což nám, malým živnostníkům, pomáhá neustále se rozvíjet. A díky takové podpoře jsme schopni vyrábět opravdu kvalitní české produkty. Vnímám, že my Češi jsme opravdu hodně pracovití. Dokážeme velké věci. : )

Nevím, jestli za světem pokulháváme, ale Česká republika je v online světě velmi specifická v tom, že tu máme opravdu hodně malých e-shopů. V západních zemích online prodej funguje hlavně na velkých Marketplace. Ale postupně se to dostává i k nám. Sami také prodáváme na Alza.cz, řešíme napojení na Amazon a další evropské Marketplace.

Jaká země je pro vás nejdůležitějším obchodním partnerem a jaké máte nyní v hledáčku pro expanzi?

V loňském roce jsme začali spolupracovat s Indií, kde nám šijí kožené hračky pro pejsky a s Čínou, kde jsme našli opravdu skvělého dodavatele, který nám vyrábí zase úplně jiný typ čmuchacích koberečků, než který vyrábíme my tady v České republice. Musím říct, že jsme měli velké štěstí. Jak indický, tak i čínský dodavatel jsou velmi spolehliví a jejich produkty jsou prvotřídní kvality, což je pro nás to nejdůležitější.

V současné době připravujeme nový e-shop pro maďarský trh, kde cítíme velký potenciál a také se chystáme vstoupit na Amazon.

Co vás v poslední době ve vašem podnikání pozitivně překvapilo?

Největší překvapení pro nás byl asi úspěch našich přepínacích vodítek pro psy. Byl to takový nevinný nápad, že bychom mohli rozšířit nabídku o vodítka a obojky a jak už to tak bývá, v současné době je to náš neprodávanější produkt. Vodítka vyrábíme ručně, jsou sešitá pevnou kovářskou nití, nabízíme různě silná vodítka pro malá i velká plemena, v 5 délkách s možností volby karabiny. Navíc jsou v krásných barvách a dostáváme od zákazníků velmi pozitivní feedback. Prioritou pro nás je, aby zákazník nečekal příliš dlouho na dodání, takže obvykle odesíláme druhý den od objednání.

Obojky si necháváme šit v chráněné dílně Focus Vysočina, se kterou spolupracujeme moc rádi, protože všechny produkty od nich jsou ušity opravdu v prvotřídní kvalitě.

V současné době také pracujeme na úplně novém typu posuvného vodítka, který zatím na trhu není. Už brzy by se měla vodítka objevit v naší nabídce a věříme, že nás to zase posune o kus dál.

Když potřebujete dobít „baterky“, najít novou inspiraci nebo se jen zrelaxovat a pobavit, jaký je váš recept?

Před 4 lety, v rámci naší svatební cesty, jsme poprvé navštívili Srí Lanku. Naše kamarádky si tam postavily nádherný hotýlek hned u oceánu a díky nim jsme poznali všechny krásy Srí Lanky, do které jsem se opravdu zamilovala. To je místo, kde zapomenete na všechny starosti světa a jen si užíváte ty nejkrásnější východy a západy slunce nad oceánem, skvělé indické jídlo a máte možnost poznat ty nejmilejší lidi pod sluncem. Příští rok v lednu to bude moje třetí návštěva a už se tam opravdu moc těším. Po vánoční sezóně si vždy potřebuji odpočinout a neznám lepší místo, než je Srí Lanka.

Jinak se s manželem se snažíme co nejvíce cestovat i tady po Evropě, vyjet jen i na pár dní a vyčistit si hlavu výhledem na moře, turistikou, skvělou italskou kávou nebo výborným jídlem. To je pro nás ten největší relax.

A nedílnou součástí našeho volného času jsou procházky s našimi psími holkami Sindynkou a Májou, které milujeme a bez kterých by tohle všechno vůbec nebylo.

Můj tajný cestovatelský sen je však Rwanda. Chtěla bych vidět horské gorily v jejich přirozeném prostředí, poznat zase jiný kus světa, objevit místní kulturu. Věřím, že díky našemu e-shopu se mi tento sen už brzy splní. : )