zpět

Osobnost týdne: Gabriel Kovács, Citfin

Majitel společností Citfin – Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo pan Gabriel Kovács se již od roku 1996 pohybuje na špičce v oboru směny deviz a platebního styku v nebankovní sféře. Filantrop s velkým srdcem, rodinný typ a muž, který má rád moderní technologie, matematiku a vědu bez hranic.



Společnost Citfin se dlouhodobě specializuje na oblast směny deviz, zahraničního platebního styku a zajištění proti kurzovému riziku pro firmy a podnikatele. Společnost má přes 17 500 spokojených klientů obchodujících až ve 28 měnách, ve kterých v loňském roce provedly téměř milion platebních transakcí. Směnné obchody Citfinu dosáhly pouze za rok 2021 obratu 185 mld. korun. Důležitým posláním Citfinu vždy bylo otevřít dveře k velmi specifickým a do nedávna pro malé a střední podniky nedostupným produktům, na které u bank dosáhly jen korporátní společnosti.

Jakým způsobem se vaše firma Citfin vypořádává s růstem cen a jak aktuální inflace ovlivňuje váš business?

Inflace samozřejmě působí na růst nákladů. Dlouhodobě klademe důraz na zvyšování efektivity a na inovace zejména těch nejnákladnějších procesů.

Co vás v poslední době ve vašem podnikání pozitivně překvapilo?

Z našeho oboru mě velmi potěšilo zjištění, že na celoevropské úrovni vznikají platební systémy, které budou opravdu přínosem pro naše zákazníky. Namátkou se jedná např. o možnost sledování online stavu platby, využití moderních metod pro tzv. onboarding klientů nebo „request to pay“, který by mohl silně konkurovat platebním kartám.

Jaké máte vize a plány pro rozvoj vaší společnosti?

Chceme svým klientům přinést právě tyto nové technologie a umožnit jim tak profitovat z jejich výhod. Dlouhodobě se soustředíme na směnu, řízení jejích rizik a zahraniční platby. Etablujeme se na zahraničních trzích.

Máte nějaký vzkaz ostatním podnikatelům v ČR? (motto)

Přál bych jim, aby byli vystaveni co nejmenšímu množství legislativní regulace.

Máte ve firmě/práci nějaký rituál?

Každý rok, už 15 let, si přeji a zároveň svým nejbližším kolegům slibuji, že ten další rok bude jistě klidnější.