zpět

Opět 5:2?

29.3.2023

Dnes zasedá ČNB. "Zápas" očekáváme s výsledkem 5:2 pro zástupce stabilních sazeb. Dolar pokračuje v oslabování. Maďarská centrální banka sazby nezměnila.

Středeční obchodování se koruně vydařilo, když z ranní hodnoty 23,80 EURCZK zpevnila těsně nad 23,60 EURCZK. Ještě výraznější zisky včera zaznamenal maďarský forint, který proti euru v intradenním vyjádření zpevnil o více než procento. Naproti tomu kurz polského zlotého včera opět stagnoval. Dnes očekáváme obchodování domácí měny v mantinelech 23,55 – 23,70 EURCZK.

Dolaru se včera příliš nedařilo. Ráno se domácí měna držela těsně po úrovní 22,00 USDCZK, aby přes den získala cca 20 haléřů. K obecně posilující koruně si „přidal“ především odpoledne ztrácející dolar, který během dne proti euru odepsal téměř půl centu a den zakončil na úrovni 1,0840 EURUSD. Ztráty dolaru přinesla opadávající riziková averze ve spojení s problémy Credit Suisse, které vyústily v převzetí banky ze strany konkurenční UBS. I dnes počítáme spíše se slabším dolarem a obchodováním koruny pod hranicí 21,90 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE