zpět

Odhalení tajného algoritmu manipulovaní cen společnosti Amazon

5.10.2023

Společnost Amazon se ocitla v problémech kvůli obvinění, že používá tajný algoritmus, známý jako projekt Nessie, k manipulaci s cenami. Americká Federální obchodní komise podala žalobu a obvinila Amazon z nekalé soutěže a porušování antimonopolních pravidel. Tento kontroverzní případ odhaluje vnitřní fungování cenové strategie společnosti Amazon a vyvolává obavy ohledně dominantního postavení společnosti na trhu.

V nedávné zprávě deníku The Wall Street Journal byl gigant v oblasti elektronického obchodování Amazon obviněn z používání tajného algoritmu ke zvyšování cen a ovlivňování konkurence, aby činila totéž. Tato tajná operace, známá jako "Projekt Nessie", vyvolala kontroverzi a vyvolala otázky týkající se spravedlivé hospodářské soutěže v odvětví internetového maloobchodu.

Nekalá metoda hospodářské soutěže

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala na společnost Amazon žalobu, v níž tvrdí, že porušuje antimonopolní pravidla. Podle žaloby představovalo používání softwaru Project Nessie nekalou metodu hospodářské soutěže. Software byl navržen tak, aby určil, o kolik může Amazon zvýšit ceny, a přiměl konkurenty, aby jej následovali. Pokud by konkurenti své ceny odpovídajícím způsobem neupravili, algoritmus by automaticky vrátil ceny Amazonu na původní úroveň.

Software umožňoval společnosti Amazon zvýšit ziskovost v různých nákupních kategoriích a vyrovnat se prodejům nabízeným konkurencí. To dávalo Amazonu konkurenční výhodu i po skončení konkurenčních akcí.

Projekt Nessie údajně přinesl společnosti Amazon před svým ukončením v roce 2019 ohromující příjmy ve výši 1 miliardy dolarů.

Kontrola FTC a údajné porušení antimonopolních pravidel

Žaloba FTC proti Amazonu je součástí širšího vyšetřování údajného porušování antimonopolních pravidel ze strany společnosti Amazon. Agentura tvrdí, že Amazon opakovaně používá různé taktiky, aby si udržel dominantní postavení na trhu, a to v odvětví elektronického obchodu, včetně podkopávání konkurentů a odrazování prodejců od nabízení nižších cen na konkurenčních platformách.

Lina Khanová, předsedkyně FTC, se domnívá, že Amazon využívá své monopolní síly ve svůj prospěch. V tiskové zprávě uvedla: "Ve stížnosti jsou uvedena podrobná tvrzení, která upozorňují na to, jak Amazon nyní využívá své monopolní síly k vlastnímu obohacení a zároveň zvyšuje ceny a zhoršuje služby pro desítky milionů amerických rodin, které nakupují na jeho platformě, a pro stovky tisíc podniků, které na Amazon spoléhají."

Reakce společnosti Amazon na žalobu

Společnost Amazon v reakci na žalobu důrazně obhajovala své praktiky. Společnost trvá na tom, že tvrzení Federální obchodní komise jsou neopodstatněná, a hodlá svůj případ obhájit u soudu. David Zapolsky, právník společnosti Amazon, vysvětlil, že cílem projektu Nessie bylo zabránit neudržitelnému poklesu cen v důsledku přizpůsobování cen. Dále tvrdil, že úspěch žaloby by poškodil spotřebitele tím, že by omezil schopnost společnosti Amazon nabízet nízké ceny a podporovat zdravou konkurenci.

"Pokud by v této žalobě uspěli, výsledek by byl protisoutěžní a proti spotřebitelský, protože bychom museli zastavit mnoho věcí, které děláme, abychom nabízeli a zdůrazňovali nízké ceny – což je zvrácený výsledek, který by byl v přímém rozporu s cíli antimonopolního práva," zdůraznil Zapolsky.

Mezitím FTC požaduje odstranění redakčních poznámek ve stížnosti, aby byla zajištěna transparentnost pro americkou veřejnost, pokud jde o údajné monopolní praktiky společnosti Amazon.