zpět

Odhalení opatrného postoje Evropy ke kryptoměnám – postřehy generálního ředitele VanEck Europe

20.2.2024

V době, kdy se ve Spojených státech slaví vzestup spotových burzovně obchodovaných fondů s Bitcoinem, je Evropa pozoruhodnou oázou opatrnosti vstupu na trh s kryptoměnami. Martijn Rozemuller, generální ředitel společnosti VanEck Europe, podrobněji osvětluje rozdílné postoje investorů napříč těmito dvěma kontinenty.

Evropa a USA – dva kontrastní světy v oblasti kryptoměn. Zatímco američtí investoři s odvahou přijímají kalkulovaná rizika a obchodují na burzách, jejich evropští protějšky se zdají preferovat tradiční podílové fondy. Rozemuller zdůrazňuje, že v Evropě stále existuje obava mezi institucemi přidat kryptografické produkty do svých portfolií. Naopak, drobní investoři, nezávislí správci majetku a rodinné kanceláře se pohybují v oblasti kryptoaktiv s větší svobodou.

"Jde hlavně o retailové investory, protože mnoho větších finančních institucí se stále zdráhá používat jakékoliv produkty související s kryptoměnami ve svých standardních portfoliích," dodává Rozemuller.

Proč v Evropě chybí spotové bitcoinové ETF? Evropské regulační rámce, zejména nařízení o subjektech kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (UCITS), brání nástupu spotových Bitcoin ETF v regionu. Proti kroku směrem k ETF na Bitcoin stojí zejména požadavek na diverzifikaci v rámci ETF, což znemožňuje, aby jediné podkladové aktivum, jako je Bitcoin, získalo status ETF.

Zatímco USA prožívají éru vzestupu Bitcoin ETF, evropský přístup vyžaduje inovativní přístup. Produkty společnosti VanEck Europe, zejména sada burzovně obchodovaných produktů (ETP), představují vyvážené řešení tím, že nabízejí expozici vůči kryptoměnám bez porušení regulačních hranic.

Podívejme se hlouběji do kryptografických společností. Kromě ETN založených na kryptoměnách přichází společnost VanEck s ETF Crypto and Blockchain Innovators UCITS, který nabízí diverzifikovanou cestu pro investory k průzkumu oblasti blockchainu. Tento ETF se zaměřuje na těžaře bitcoinů a další klíčové hráče, což odráží dynamiku a evoluci kryptoinvestic.

Mezi 10 nejvýznamnějších držitelů fondu VanEck DAPP ETF patří významné burzy, jako je Coinbase, a těžební společnosti, jako je Marathon Digital. Tato strategie reflektuje schopnost fondu reagovat na dynamiku kryptoměnového trhu.

Rozemuller také upozorňuje na generační propast v zájmu o krypto, zejména mezi staršími investory. Ti, kteří se obávají vlastní úschovy digitálních aktiv, mohou nalézt bezpečné útočiště v řadě produktů VanEck, které nabízejí expozici vůči kryptoaktivům bez složité správy soukromých peněženek. Tento přístup může přivést i starší generace k většímu zapojení do světa kryptoměn, kde VanEck hraje klíčovou roli v poskytování bezpečných a přístupných investičních nástrojů.

Kontrast mezi přístupem kryptoaktiv na evropském a americkém kontinentu nabízí zajímavý pohled na diverzitu investičního prostředí. Zatímco Američané se s odvahou vrhají do kryptoobchodování, evropští investoři zůstávají opatrní a preferují tradiční formy investic. Některé evropské instituce váhají začlenit kryptografické produkty do svých portfolií, což odráží určitou rezervovanost vůči novým finančním technologiím.

Rozdíly ve vývoji spotových bitcoinových ETF mezi oběma regiony také ukazují na regulační výzvy v Evropě. Zatímco v USA slaví vzestup těchto ETF, v Evropě se stále přetřásají překážky spojené s regulačními rámci, zejména nařízením UCITS.