zpět

Ochota amerických spotřebitelů utrácet se snižuje

14.4.2023

Maloobchodní tržby v USA za březen zaznamenaly prudký pokles, kdy meziměsíčně došlo k propadu o 1 %, což je výrazně více než trhy očekávaly.

Pokles tržeb byl zaznamenám prakticky napříč všemi sektory, nejvíce klesly tržby na čerpacích stanicích, což bylo způsobeno zejména v důsledku snížení cenové hladiny pohonných hmot. Tržby se dále snížily v automobilovém průmyslu, v odvětví běžného zboží nebo v obchodech s elektronikou a spotřebiči. Naopak růst prodejů zaznamenaly restaurace, bary a online prodej.

Očekávaný pokles maloobchodních tržeb tak ukazuje, že poptávka amerických spotřebitelů v důsledku vyšších nákladů a úrokových sazeb začíná postupně slábnout. Data později ještě doplní index spotřebitelské důvěry od Michiganské univerzity. Na trzích v USA panuje v závěru týdne pozitivní nálada, zejména v souvislosti s dnešním zveřejněním výsledkové sezóny, kdy firemní čísla za první kvartál tohoto roku představily velké americké banky (Wells Fargo, JP Morgan, Citi). Hlavní akciové indexy S&P 500 a NASDAQ otevírají páteční obchodování v zelených číslech, americký dolar lehce koriguje ztráty a aktuálně se pohybuje poblíž 1,1030 EURUSD.