zpět

Obrat v německé inflaci - zpomaluje

31.1.2022

Po šesti měsících zrychlování růstu cen se v lednu situace obrací. Ceny u našich sousedů meziročně vzrostly o 4,9, což je zpomalení z prosincových 5,3 %.

Pravdou je, že prosincová čísla byla nejvyšší od roku 1992, ale přesto se dnes jedná o příjemné překvapení. Všude ve světě a ČR nevyjímaje vidíme pouze zrychlování zdražování. Odhady německé inflace ukazují, že se situace může měnit.

Dnešní čísla jsou navíc zajímavější o to více, že německá inflace je de facto evropská inflace, která do velké míry ovlivňuje i tu naší. Zatím se jedná o první odhady a realita může být nakonec jiná, přesto jsou čísla o inflaci paprskem naděje.

ECB může mít nakonec pravdu. Pokud se zpomalující tempo zdražování potvrdí, může to být voda na mlýn ECB, která dlouhodobě tvrdí, že inflace je pouze dočasná. Navíc evropští centrální bankéři připouštějí, že inflace je dovezená a růst rychlý růst sazeb na tom nic zásadního nezmění. Tento postoj rozhodně odmítá ČNB, která v posledních měsících dramaticky sazby zvyšuje a další zdražení všech úvěrů pro firmy i domácnosti přijde už tento čtvrtek.

Eurodolar na dnešní data z Německa reaguje částečným zastavením posilování dolaru a odpolední oscilací kolem 1,1155 EURUSD. Koruna naopak těží z dobré nálady a spekulací o dalších krocích ČNB a dnes odpoledne míří pod 24,35 EURCZK.