zpět

Objem hackerských útoků na kryptoměny klesne v roce 2023 o 50 %, uvádí TRM Labs

15.12.2023

Zjistěte, jak v roce 2023 klesl objem hacků kryptoměn o 50 % navzdory podobným číslům hacků. K poklesu přispělo lepší zabezpečení, opatření orgánů činných v trestním řízení a koordinace odvětví. Významným problémem však zůstávají útoky na infrastrukturu, které představují většinu krádeží kryptoměn. Přečtěte si o nedávných významných hackerských útocích a jejich dopadech na svět kryptoměn.

Množství ukradených kryptoměn se v roce 2023 snížilo o více než polovinu, a to navzdory podobnému počtu hackerů. Podle zprávy blockchainové firmy TRM Labs se hackerům do listopadu 2023 podařilo ukrást 1,7 miliardy dolarů, což je výrazný pokles oproti téměř 4 miliardám dolarů ztraceným v roce 2022. Co tedy stojí za tímto poklesem krádeží kryptoměn?

Faktory, které přispěly k poklesu počtu hackerů kryptoměn
Společnost TRM Labs připisuje pokles krádeží kryptoměn třem klíčovým faktorům:
1.    Zlepšení bezpečnostních opatření v odvětví: Krypto průmysl dosáhl významného pokroku ve zdokonalování svých bezpečnostních opatření, což hackerům ztěžuje průnik do systémů a krádež finančních prostředků.
2.    Zintenzivnění činnosti orgánů činných v trestním řízení: Úřady po celém světě zasahují proti kyberzločincům, kteří se podílejí na krádežích kryptoměn. Toto zvýšené vymáhání práva hraje zásadní roli při snižování úspěšnosti pokusů o hackerské útoky.

3.    Užší koordinace odvětví: Zlepšila se spolupráce a sdílení informací mezi krypto společnostmi a organizacemi, což umožnilo rychleji reagovat na hrozby a zavádět preventivní opatření.

Nejrozšířenější zdroj krypto krádeží

Navzdory poklesu celkového počtu krádeží kryptoměn zůstávají nejčastějším zdrojem útoky na infrastrukturu, které představují téměř 60 % celkových ztrát. Při těchto útocích hackeři často kompromitují soukromé klíče nebo seed fráze krypto systémů. Získáním přístupu k těmto klíčovým prvkům mohou špatní aktéři snadno ukrást finanční prostředky nebo manipulovat s obchody, což vede ke značným finančním ztrátám jednotlivců i firem.

"Navzdory povzbudivým zprávám zůstává prostředí hackerů rychle se vyvíjející a ve své podstatě nejisté: objevení se nové sofistikované hrozby by mohlo pokles objemu hackerských útoků rychle zvrátit."

Nedávné kryptohacky

Koncem listopadu 2023 se obětí útoků stalo několik významných krypto projektů, což vedlo ke značným finančním ztrátám. Patřily mezi ně Poloniex, HTX, Heco Bridge, KyberSwap a Kronos Research, přičemž hackeři za pouhý měsíc získali šokujících 290 milionů dolarů. Pozoruhodné je, že postiženy byly tři subjekty spojené s Justinem Sunem: HTX, Heco Bridge a Poloniex, podle Lookonchain.

V listopadu 2023 došlo také k řadě útoků, včetně hacknutí protokolu a phishingových kampaní. Jednorázový hackerský útok postihl například kryptopeněženku, z níž bylo odčerpáno 27 milionů dolarů. Kromě toho síť Loopring na vrstvě 2 Etherea zažila infiltraci phishingovými podvodníky, kteří prostřednictvím škodlivých odkazů propagovali falešný airdrop tokenů LRC. Týmu Loopringu se podařilo incident zmírnit, ale posloužil jako připomínka stále přítomné hrozby hackerských útoků na kryptoměny.

Vzhledem k těmto událostem je zdůrazněna naléhavá potřeba posílení bezpečnosti v kryptoměnovém prostředí a zlepšení preventivních opatření proti různým formám kybernetických útoků. Tyto události také podtrhují důležitost sledování bezpečnostních opatření a zvyšování informovanosti v komunitě kryptoměnových uživatelů.