zpět

Obezita trápí celý svět. Léky na ni ale investory pobláznily

26.10.2023

Obezita je obrovským problémem pro celý svět. Data z jednotlivých zemí ukazují, že počet obézních lidí navíc stále roste. Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů ukazuje, že lidé v oblasti Severní Ameriky a Evropy momentálně v průměru spořádají asi 3 540 kilokalorií za den. Vysoké hodnoty odborníci pravidelně naměřují i v Česku. Všimli si toho i farmaceutické firmy, které se snaží najít cestu, jak lidé mohou zhubnout i bez větší námahy. Tyto trendy nyní pociťují i na ceně svých akcií.

Dostupná data Eurostatu ukazují, že nadváhou trpí asi 60 procent globální populace. Mezi nejhorší se v tomto ohledu řadí Spojené státy americké, kde má nadváhu asi 70 procent obyvatelstva a s obezitou tam bojuje zhruba 40 procent lidí. Situace v České republice je o trochu přívětivější, neboť zde je obézní „jen“ asi každý pátý.

Není příliš divu. Strava už řadu let není úplně optimální, na intenzivní pohyb není čas a lidé mnohdy konzumují potraviny s opravdu vysokým obsahem kilokalorií, po kterých jednoduše ztloustnou. Dostupné statistiky ukazují, že jedna půllitrová lahev Coca-Coly přinese lidskému tělo zhruba 225 kilokalorií. Trvá ale asi 45 minut běžné chůze po rovině, než se tuto získanou energii podaří opět vydat.
I kvůli tomu, že obezita se stává opravdu značným globálním problémem k řešení, tak investoři jsou přístupem a výsledky řady farmaceutických firem k tomuto tématu naprosto fascinováni. Farmaceutické podniky totiž našly možnost, jak je možné bez rizika zhubnout, a to jen díky medikamentům.

A takových firem je v poslední době dost. Mezi ty hlavní se řadí americká Eli Lilly nebo dánská Novo Nordisk. Tržní kapitalizace těchto podniků je i díky tomu obrovská a ta společnosti Novo Nordisk v posledních dnech atakuje hranici 440 miliard amerických dolarů, což ji řadí mezi hlavní hvězdy současného burzovního trhu. Navíc je tato tržní kapitalizace podniku vyšší, než jaký je očekávaný hrubý domácí produkt celého Dánska pro tento rok.

Už v září se společnost Novo Nordisk stala nejvíce hodnotou evropskou firmou. Podařilo se jí dokonce předčit výrobce luxusního zboží LVMH. Odborníci z dánské farmaceutické společnosti každopádně pobláznili celý svět, a to mimo jiné i díky reklamě od Elona Muska. V jeho případě jde totiž vidět, že díky lékům od dánského podniku poměrně rychle a efektivně zhubnul. Užíval lék Wegovy, který pracuje s látkou semaglutid, jež se primárně využívá pro léčbu cukrovky.
Investoři by ale měli být na pozoru. Současná vysoká cena akcií společnosti Novo Nordisk nebo Eli Lilly nemusí trvat věčně. Své o tom ví třeba společnost Pfizer, která během pandemie nemoci covid-19 měla jednu z nejvíce preferovaných vakcín na světě. Od té doby se ale cena těchto akcií citelně snížila a v podstatě se vrátila na hodnoty, které tu byly ještě před vypuknutím letité pandemie.
I proto je možné hodnotit ohodnocení společností Eli Lilly nebo Novo Nordisk jako poměrně nadhodnocené. Do budoucna se navíc dá očekávat růst konkurenčních subjektů, což se může negativně promítnout i do ziskové složky dvou výše uvedených společností.