zpět

Obchodování s bitcoiny v Japonsku výrazně roste

21.7.2023

Volatilita japonského jenu podnítila výrazný nárůst obchodování s bitcoiny na japonských trzích, což svědčí o rostoucím zájmu japonských obchodníků o digitální aktiva. Vzhledem k tomu, že kurz jenu stále klesá, nabízí bitcoin spolehlivé zajištění proti tradičním měnám. Vzhledem k objemům obchodování a příznivému regulačnímu prostředí v Japonsku bude trend investic do bitcoinu pravděpodobně pokračovat. S rostoucí inflací v Japonsku by se navíc bitcoin mohl stát životaschopným alternativním digitálním aktivem.

V poslední době japonský jen výrazně oslabil v důsledku agresivní měnové politiky Bank of Japan spočívající ve zvyšování úrokových sazeb, což vedlo k jednomu z nejvýraznějších výkyvů směnného kurzu v historii.

Uprostřed této volatility našli obchodníci na burzách digitálních aktiv zaměřených na Japonsko útěchu v bitcoinu, přední světové kryptoměně podle tržní hodnoty. Bitcoin je všeobecně považován za zajištění proti tradičním financím, což z něj činí atraktivní možnost pro ty, kteří jsou postiženi poklesem jenu.

Údaje pařížské společnosti Kaiko odhalují výrazný nárůst podílu objemu obchodů s bitcoiny na japonských burzách, který se v prvních šesti měsících letošního roku zvýšil z 69 % na 80 %. Celkový objem obchodů na těchto burzách se od začátku roku rovněž zvýšil o 60 % a v červnu dosáhl 4 miliard USD.

Kromě toho zaznamenal pár bitcoin-japonský jen (BTC/JPY) pozoruhodný nárůst celkového objemu mezi obchodními páry bitcoin-fiat, který se v průběhu letošního roku zvýšil ze 4 % na 11 %.

"To signalizuje rostoucí apetit na japonských trzích," říká Dessislava Aubertová, analytička společnosti Kaiko, a zdůrazňuje rostoucí zájem japonských obchodníků. Údaje společnosti Kaiko zahrnují data z hlavních japonských burz, jako jsou Bitflyer, Coincheck, Bitbank, Quoine a Zaif.
Bitcoin je často označován za digitální zlato, které poskytuje zajištění proti konvenčním financím a fiat měnám, které jsou vnímány jako nedostatek vnitřní nebo pevné hodnoty kvůli absenci hmotných aktiv. Občané zemí, které se potýkají s inflací a volatilitou měn, již dříve přijali digitální aktiva jako životaschopnou alternativu.

"V průměru se BTC na japonských trzích v tomto roce obchodoval s prémií mezi 0,5 % a 1,25 %," říká Dessislava Aubert a zdůrazňuje příznivé obchodní podmínky v rámci Japonska.
Jen v letošním roce BTC oslabil vůči americkému dolaru o 6,3 %, čímž dále prodloužil svůj 14% pokles z předchozího roku. Hlavním motorem poklesu jenu byla rozdílná měnová politika Federálního rezervního systému a Bank of Japan. Bank of Japan zastává prouvolňovací postoj, zatímco Federální rezervní systém se vydal cestou globálního zpřísňování.

Tento vzestupný trend bude pravděpodobně pokračovat vzhledem k dobře zavedenému regulačnímu rámci, který Japonsko odlišuje od Spojených států. Zatímco úřady v USA se při dohledu nad odvětvím kryptoměn stále spoléhají na orgány činné v trestním řízení, Japonsko již přijalo komplexní regulaci. Minulý měsíc totiž Japonsko přijalo průlomový zákon o stablecoinech, jehož cílem je posílit ochranu investorů.

Očekává se, že volatilita jenu bude přetrvávat, k čemuž přispívají spekulace, že Bank of Japan může v nadcházejícím týdnu oznámit úpravu své politiky.
Kromě toho je Japonsko v současné době svědkem bezprecedentního zvratu - rostoucí inflace. Klíčový ukazatel, který nezahrnuje energetické složky, nedávno dosáhl čtyřletého maxima, což signalizuje odklon od desetiletí trvající chronické deflace. Tento vývoj může podnítit silnější poptávku po alternativních aktivech, jako je bitcoin.