zpět

Obchodní bilance ČR pokračuje v červených číslech

7.12.2022

Říjnový schodek bilance zahraničního obchodu překvapil svým hlubokým deficitem 26,8 mld. korun. Exportu se se silnou korunou nedaří tak dobře, jak by mohlo.

Převahu importu nad exportem dobře ukazuje meziroční srovnání, protože zatímco vývoz vzrostl o 17,2 % dovoz šel nahoru o 19,2 %.

Za posledních sedmnáct měsíců se zahraniční obchod dostal do přebytku pouze dvakrát, přičemž posledních devět měsíců jsme kontinuálně v červených číslech. Tato nelichotivá bilance hned tak neskončí a ČR je tak stále importní ekonomikou.

Českým exportérům znesnadňuje pozici na zahraničních trzích silná koruna. I když nyní o domácí měně nehovoříme jako o zvlášť silné, rozhodně nepůsobí proexportně. Dnes se pohybuje v blízkosti 24,30 EURCZK, ale ještě před rokem vývozci za jedno euro dostali 25,40 korun. Silná domácí měna krátí zisky právě vývozcům, kteří za své vyvezené zboží dostávají méně a méně korun.

Další velké posílení by se však konat nemělo. ČNB se sazbami nahoru už s největší pravděpodobností nepůjde a domácí měna by se měla postupně začít stáčet k 25 korunám za euro, což by mohlo situaci exportérů mírně zlepšit.