zpět

O kolik dnes ČNB zvýší sazby?

22.12.2021

Dnes ČNB s největší pravděpodobností opět zvýší sazby. Bude zveřejněn britský HDP. Z druhé strany Atlantiku dorazí hned několik ekonomických výsledků.

Úterní obchodování s korunou patřilo k těm klidnějším, když se proti euru domácí měna pohybovala v pásmu 25,21 – 25,27 EURCZK. Obdobného průběhu vývoje kurzu jsme se včera dočkali i od zbylých středoevropských měn. Polskému zlotému nepomohl ani robustní nárůst listopadových maloobchodních tržeb. Už očekávání bylo nastaveno na téměř 17 % meziročního růstu, ale zveřejněný výsledek 21,2 % překonal i tento odhad. Vzhledem k odpolednímu zasedání ČNB je dnes reálný větší rozptyl kurzu „eurokoruny“.

Proti dolaru se koruna včera udržela v relativně úzkém pásmu 22,31 – 22,41 USDCZK. Dolar včera obecně zažil klidný den bez většího výkyvu. Dnes odpoledne je, vzhledem ke zmíněnému jednání ČNB, reálné širší obchodní pásmo, ale vychýlení z hranic 22,20 – 22,50 USDCZK nečekáme.

Z regionu

Středoevropský makroekonomický kalendář dnes obsahuje pouze jednu jedinou položku. Významem ale, minimálně pro českou korunu, převyšuje regionální události nejen tohoto týdne. Odpoledne zasedá a o korunových sazbách rozhoduje ČNB. Otázkou není, zda budou sazby zvýšeny, ale o kolik. Očekává se růst 2T repo sazby ze stávající úrovně 2,75 % na 3,25 % nebo 3,50 %. Vyšší zvýšení příliš pravděpodobné není, protože by se ČNB velmi rychle se základní sazbou dostala nad rovnovážnou úroveň, kterou tuzemská centrální banka odhaduje právě na 3,50 %. Očekávání o zvýšení sazeb je do kurzu koruny do značné míry zakomponováno. ČNB ale letos na podzim ukázala, že umí překvapit a že se vyššího růstu sazeb nebojí.

Z Evropy

Z evropských událostí dnes stojí za zmínku pouze dopoledne zveřejněný konečný výsledek britského HDP za 3Q 2021.

Z USA

Ze Spojených států dnes několik kurzotvorných dat dorazí. V prvé řadě to bude konečný výsledek tamního HDP za 3Q 2021. Kromě toho se dočkáme ještě výsledků prodeje existujících domů a spotřebitelské důvěry.