zpět

O kolik dnes ČNB zvýší sazby?

5.5.2022

FED zvýšil základní dolarovou sazbu o 50 bb. Dnes zasedá ČNB, zřejmě zvýší 2T repo sazbu o 50 bb. na 5,5 %. Polská centrální banka NBP zřejmě dnes zvýší sazby rovnou o 100 bb.

Středeční obchodování se koruně relativně vydařilo, když si domácí měna připsala proti euru zisk necelých deseti haléřů a den zakončila na hranici 24,60 EURCZK. V procentním vyjádření (zisk 0,12 %) se včera podobně dařilo polskému zlotému, maďarský forint si v intradenním vyjádření připsal zisk téměř 1 %. Vzhledem k zasedání ČNB má dnes „eurokoruna“ potenciál větší volatility.

Obchodování s dolarem bylo v evropských obchodních hodinách relativně klidné, když se koruna po většinu dne udržela v rozmezí 23,35 – 23,45 USDCZK. Šlo ale pouze o pověstný „klid před bouří“ před večerním zveřejněním výsledku zasedání Fed. Po 20:00 SEČ koruna posílila o 20 haléřů na 23,15 USDCZK. Fed dle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o 50 bb. do pásma 0,75 – 1,00 %. Šlo o první takto výrazné utažení měnové politiky po 22 letech. Ztráty ale dolaru přinesla zpráva, že Fed od června začne odprodávat dříve nakoupené dluhopisy tempem 47,5 mld. USD měsíčně. To je pouze poloviční objem oproti tomu, co bylo dříve avizováno. Dalším důvodem ztrácejícího dolaru je fakt, že Fed zřejmě neuvažuje o rychlejším tempu zvyšování sazeb, protože guvernér Powell jasně zmínil, že na následujících dvou zasedáních počítá opět se zvýšením o 50 bb. Dnes očekáváme, i díky zasedání ČNB, volatilnější seanci s pohybem kurzu v pásmu 23,00 – 23,30 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Ve 14:30 bude zveřejněn výsledek měnově-politického jednání ČNB. Podle vyjádření několika členů bankovní rady (M. Mora, T. Holub, T. Nidetzký) se zdá, že tentokrát jsou rozdíly v názorech na míru utažení měnové politiky ještě větší, než v předchozích měsících. Očekává se zvýšení 2T repo sazby o 50 bb. na 5,50 %. Dnešní odpoledne se obecně nese ve znamení evropských centrálních bank, když o sazbách bude rozhodovat i polská centrální banka NBP. U našich severních sousedů se předpokládá zvýšení základní sazby na zlotém o 100 bb. a tedy situace, kdy se srovnají základní sazby na zlotém a koruně.

Očekávané finanční události v Evropě

Z EU se dnes žádných zásadních kurzotvorných dat nedočkáme, za zmínku stojí pouze březnový výsledek německých průmyslových objednávek.

Očekávané finanční události ve světě

Hodinu po poledni středoevropského času zasedá britská centrální banka, očekává se zvýšení základní sazby o 25 bb. na 1,0 %. Ve 14:30 budou zveřejněna obvyklá data z amerického trhu práce.