zpět

Nuda v Brně

16.9.2022

Česká proticyklická rezerva od dubna 2023 na maximech. Pravidelná dávka dat z USA. Amerika se snaží o hladké přistání.

Čtvrtek byl důležitým dnem, kdy se čekalo, zda ČNB zvýší požadavek na proticyklickou kapitálovou rezervu. Tato rezerva je dle nařízení EU vytvářena subjekty spadajícími pod národní regulátory finančních trhů, tj. v našem případě ČNB. Má sloužit jako jistá pojistka nadměrných úvěrů a z toho vyplývajících rizik a systémové finanční nestability. Bankovní rada vedená Alešem Michlem ponechala tuto rezervu na úrovni 1 %. Zvýšení na 2,5 procenta platné od dubna 2023 bylo odhlasováno již v březnu tohoto roku. ČNB uvedla: „Bankovní rada při svém rozhodnutí vzala v úvahu současnou pozici české ekonomiky ve finančním cyklu, rozsah naakumulovaných úvěrových rizik v bilanci bankovního sektoru a vývoj jeho zranitelnosti. Zároveň přihlédla k citelnému nárůstu geopolitických a ekonomických nejistot, které vytvářejí potenciál pro zvýšenou a rychlejší materializaci cyklických rizik naakumulovaných ve finančním systému.“

Čtvrteční odpoledne patřilo datům z USA. Dorazila pravidelná týdenní statistika z amerického trhu práce. Za uplynulý týden došlo k poklesu dávek v nezaměstnanosti na 213 tisíc z předchozích 218 tisíc. Očekávalo se 227 000 dávek. Trhy s napětím vyhlížely výsledky maloobchodních tržeb v USA za srpen. Ty meziměsíčně vzrostly o 0,3 %, i když se počítalo s jejich poklesem o 0,1 %. Data naznačují, že američtí spotřebitelé zaznamenávají pokles kupní síly, trh práce je stále napjatý a další zasedání Fedu nám už pomalu ťuká na dveře.

Koruna nám toho moc moc nepředvedla, euro se během čtvrtka obchodovalo za 24,46 až 24,53 EURCZK. Eurodolar se celý den „motal“ kolem jedničky v úzkém pásmu mezi 0,999 až 1,001 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE