zpět

Nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA výrazně ubylo

20.1.2023

Americký trh práce včera výrazně pozitivně překvapil a naboural tak očekávání ohledně sazeb Fedu. Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti totiž klesl na 190 000, což je nejnižší číslo za poslední čtyři měsíce a je dokonce lepší než hodnoty, na kterých se trh práce držel začátkem roku 2020.

Nižší počet lidí, kteří požádali o dávky v nezaměstnanosti mění nastavená očekávání v oblasti růstu sazeb. Obecně se počítá, že by Fed už nemusel jít nahoru se sazbou tak rychle, přesněji řečeno, konec utahování měnové politiky by mělo přijít dříve.

Včerejší čísla sama o sobě tato očekávání nijak zvlášť nemění, ale pokud se v dalších týdnech dále potvrdí, že US trh práce je stabilní a nevykazuje známky potíží v podobě zvýšeného počtu lidí na ÚP a tedy vyšší nezaměstnanosti, pak se Fedu otevírá další prostor pro zvyšování sazeb.

Vyšší sazby sice na jedné straně krotí inflaci, ale na druhé straně omezují ekonomický růst, takže tento nástroj je třeba mít v rovnováze. Pokud by období vyšších sazeb na dolaru trvalo déle, pak by se snižoval úrokový diferenciál mezi sazbami na dolaru a koruně, což by pro korunu znamenalo oslabení. Dolar na včerejší zprávy reagoval posílením proti euru z 1,087 EURUSD k 1,0795 EURUSD. Dnes dolar otevírá na 1,0835 EURUSD a 22,07 USDCZK.