zpět

Nové složení ČNB sazby nezvedlo

4.8.2022

ČNB na svém dnešním zasedání jednalo o sazbách poprvé v novém složení. Centrální bankéři se nakonec rozhodli sazby ponechat beze změny na 7 %.

Převážná část trhů s tímto scénářem počítala. Poslední zvýšení sazeb bylo razantnější, a proto si ČNB dnes mohla dovolit sazby neměnit. Nová data o inflaci však dorazí již v následujících dnech a dá se očekávat, že červencové ceny porostou o více než 18 %, dojde tedy k dalšímu nárůstu tempa zdražování.

Stále panuje velký rozpor mezi restriktivní měnovou politikou ČNB a expanzivní politikou vlády. Tyto dva přístupy nejsou v souladu, jsou v přímém rozporu, a to není dobrý signál. Zatímco ČNB růstem sazeb bojuje s inflací, vláda jí zvyšováním výdajů roztáčí.

Dnešní rozhodnutí znamená tedy nejspíš jen pauzu ve zvyšování sazeb a není vyloučeno, že na dalším jednání ČNB sazby opět mírně zvedne. Bude však záležet na vývoji inflace.

Nová bankovní rada nebude utahovat měnové podmínky tak ochotně jako ta předchozí, ale pod vlivem zvyšování inflace, která se pravděpodobně za červenec podívá nad 18 % meziročního růstu, bude složité nečinně přihlížet. Můžeme tedy počítat spíše s nějakou formou tlaku na posilování koruny.

Jedním z hlavních argumentů, proč sazby nezvedat je fakt, že vyšší úroky dál zvedají ceny hypoték, spotřebitelských úvěrů pro domácnosti i překlenovací a provozní úvěry pro firmy a podnikatele. To pochopitelně může mírně domácí ekonomiku.

Protože trhy počítaly s ponechání sazeb na 7 %, koruna se obchoduje v širším pásmu kolem hranice 24,66 EURCZK.