zpět

Nové singapurské prostředky pro kontrolu a konfiskaci kryptoměn

18.10.2023

Singapur proaktivně bojuje proti zločinům souvisejícím s kryptoměnami. Jak si udržuje pozici země, která je ke kryptoměnám vstřícná?

Využití technologií pro bezpečnější Singapur

Singapur by se dal také nazvat krypto a finanční hub a byl vždy v čele přijímání technologického pokroku. S rozmachem kryptoměn a potenciálem jejich zneužití zločinci přijala singapurská generální prokuratura rychlá opatření. Zřídila dvě specializované jednotky, které mají bojovat proti trestným činům souvisejícím s kryptoměnami a zajistit bezpečnost občanů a jejich investici.

Pracovní skupina pro boj s technologickou kriminalitou

Jednou z nově zřízených pracovních skupin je Pracovní skupina pro technologickou kriminalitu. Tato skupina se zaměřuje na počítačové nebo technologické trestné činy, nakládání s digitálními důkazy a další související otázky. Jejím úkolem je účinně bojovat proti počítačové kriminalitě a udržovat aktuální informace o nových technologiích.

Pracovní skupina pro kryptoměny

Druhá pracovní skupina, známá jako Cryptocurrency Task Force, se zabývá konkrétně problémy, které představují virtuální měny. Úzce spolupracují se singapurskou policií a poskytují pomoc při sledování, zabavování a likvidaci kryptoaktiv používaných k trestné činnosti.

Ong Shuren, zástupce vrchního státního zástupce Úřadu generálního prokurátora se vyjádřil následovně

"Udržujeme také kontakty s velkými technologickými společnostmi, jako jsou například společnosti působící v oblasti sociálních médií, protože veřejný a soukromý sektor musí úzce spolupracovat v boji proti kyberkriminalitě a reagovat na výzvy, které přináší rozvoj technologií."

Závazek Singapuru v oblasti kybernetické bezpečnosti
Singapur prokázal nejen své odhodlání řešit trestné činy související s kryptoměnami, ale také prokázal svůj závazek v oblasti kybernetické bezpečnosti. V minulosti se Singapur umístil na prvním místě v žebříčku zemí nejpřívětivějších ke kryptoměnám, čímž zdůraznil své úsilí o vytvoření příznivého prostředí pro inovace v oblasti blockchainu a přijetí digitálních aktiv. Singapur spolupracuje s mezinárodními organizacemi a dalšími zeměmi na výměně informací a osvědčených postupů v oblasti kybernetické bezpečnosti. Zároveň investuje do vzdělávání a odborné přípravy v oboru kybernetické bezpečnosti, aby zajistil dostatečně kvalifikovaný personál pro ochranu svých digitálních aktiv a infrastruktury. Země si je vědoma rizik, která s sebou přináší stále se vyvíjející kybernetická hrozba, a snaží se být na ni připravena

Singapur také pravidelně aktualizuje své zákony a předpisy v oblasti kybernetické bezpečnosti, aby zajišťovaly ochranu jak jednotlivců, tak i podniků.

Regulace kryptoměn Stablecoin

Singapurský úřad pro finanční služby (MAS) se navíc zařadil mezi globální lídry tím, že jako jeden z prvních regulačních orgánů schválil a reguloval stablecoinové kryptoměny. Tento prozíravý přístup zajišťuje stabilitu v ekosystému digitálních měn a posiluje pověst země jako centra finančních inovací.

Zřízením pracovní skupiny pro boj s technologickou kriminalitou a pracovní skupiny pro kryptoměny Singapur potvrzuje svůj závazek bojovat proti technologické kriminalitě a chránit svůj finanční systém. Spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem bude hrát zásadní roli při udržování bezpečného digitálního prostředí. Přijetím výzev, které přinášejí kryptoměny, a vypracováním proaktivních řešení Singapur nadále zaujímá vedoucí postavení ve stále se vyvíjejícím světě technologií.