zpět

Nové sankce proti Rusku opět poslaly trhy dolů

1.3.2022

Po víkendovém schválení nových, výraznějších sankcí proti Rusku otevíraly trhy včera v červeném. Opět tak padala riziková aktiva a nejvýraznější dopad pocítily samozřejmě trhy v Rusku.

Trhy včera ráno samozřejmě reagovaly na schválení nových sankcí proti Rusku, které byly tentokrát výraznější a zahrnují i odpojení vybraných bank od systému SWIFT a zmrazení ruských devizových rezerv. Pokračující izolace Ruska tak dopadá především na tamní trhy. Rubl se tak včera se začátkem obchodování propadal až o 30 %, ruská burza raději ani neotevřela. Ruská centrální banka reagovala zvýšením úrokových sazeb na 20 %, aby zabránila odlivu kapitálu.

Propady se ale nevyhnuly ani dalším trhům, i když tam poklesy nebyly tak výrazné – evropské akciové trhy padaly o 3-4 %. Mezi tituly ale byly rozdíly – výrazněji padaly akcie bank (např. ERSTE v Praze o téměř 10 %), naopak např. akcie České zbrojovky výrazně rostly (o více než 10 %). Výrazně rostly také akcie alternativních zdrojů energie. Vzhůru opět mířila i cena ropy.

Negativně reagovala i česká koruna, která otevřela slabší a pak oscilovala kolem 25,00 EURCZK, ale navečer se podívala až ke 25,20 EURCZK. Slabší se drží i vůči americkému dolaru, který nadále těží ze statutu bezpečné měny navíc s výhledem na vyšší sazby.

ČSÚ dnes zveřejnil zpřesněný odhad vývoje české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku. Zpřesněný odhad potvrdil meziroční růst v posledním čtvrtletí o 3,6 % a za celý rok 2021 o 3,3 %. Koruna je po ránu opět volatilní a zatím osciluje kolem 25,10 EURCZK.

Z Německa dnes bude zveřejněn první odhad únorové inflace, která by měla akcelerovat někam k 5,5 %. Eurodolar bude sazmozřejmě sledovat dění na Ukrajině, dnes ráno zahajuje na 1,1220 EURUSD.

Z USA dnes bude zveřejněn ISM index ze zpracovatelského průmyslu za únor, který by měl zaznamenat mírný nárůst. Dolar se dnes ráno drží na 22,32 USDCZK.