zpět

Nová maxima etherea a očekávání schválení ETF: Co to znamená pro investory

17.2.2024

Ethereum (ETH), druhá největší kryptoměna podle tržní kapitalizace, se nedávno vyšplhala do nových výšin, překonala hranici 2 800 dolarů a dosáhla úrovně, která nebyla zaznamenána od května 2022. Tento pozoruhodný nárůst ceny vyvolal mezi obchodníky vzrušení a mnozí z nich se zaměřili na potenciální cíl 3 500 USD. Hnací silou tohoto optimismu je očekávání schválení spotového fondu Ethereum Exchange-Traded Fund (ETF) ve Spojených státech.

Nedávný růst ceny etherea

K dnešnímu dni se ETH obchoduje za 2 790 USD, což odráží 1,5% nárůst za poslední den. Jeho tržní kapitalizace činí impozantních 335 miliard USD. Tato nedávná rallye ceny Etherea přichází jako závan čerstvého vzduchu pro celý trh s kryptoměnami, který vykazuje známky oživení. Pro Ethereum je tento růst obzvláště významný, vezmeme-li v úvahu, že se jeho cena během minulého roku propadla až na 1 378,53 USD.

Je pozoruhodné, že tento milník naznačuje rostoucí zájem a důvěru v ETH, protože investoři a obchodníci hledají příležitosti v expandujícím krypto prostoru. Analytici z oboru se domnívají, že Ethereum by mohlo být na cestě zpět ke svým předchozím maximům, přičemž historické maximum tokenu dosáhlo v listopadu 2021 téměř 5 000 USD.

Alex Kuptsikevich, senior analytik trhu ve společnosti FxPro, vyjádřil svůj optimismus ohledně potenciální trajektorie Etherea a uvedl: "Možná se ETH v rámci nové vlny růstu může rychle ocitnout na hranici 3 500 USD – a vrátit se tak k vrcholu z dubna 2022." Toto prohlášení poukazuje na impozantní zájem o nákupy ETH, který za necelých devět dní vzrostl o 15 %, což svědčí o býčím sentimentu investorů.

Je však zásadní si uvědomit, že trh s kryptoměnami je vysoce volatilní a pohyby cen mohou být rychlé a nepředvídatelné. Ethereum zažilo krátký ústup poté, co během 24 hodin vzrostlo o celých 7 %. Nicméně zvýšený open interest, který měří počet nevypořádaných futures kontraktů sledujících ceny Etherea, se vyšplhal na více než 9 miliard dolarů.

Podle údajů společnosti Coinalyze tvoří v současné době býčí sázky 57 % pozic futures za posledních 24 hodin, což naznačuje převládající býčí náladu mezi obchodníky.

Očekávání schválení ETF na ethereum

Významným katalyzátorem, který stojí za nedávným býčím sentimentem kolem Etherea, je očekávání potenciálního schválení ETF ve Spojených státech. Eric Balchunas, senior analytik ETF ve společnosti Bloomberg, odhaduje 70% šanci na schválení spotového ETF Ethereum do května.

Renomované finanční instituce, jako jsou BlackRock Inc, Franklin Templeton, Grayscale Investments a Fidelity Investments, již podaly žádosti o Ethereum ETF. Tyto instituce již představily spotové ETF na Bitcoin, které od poloviny ledna nashromáždily BTC v hodnotě ohromujících 11 miliard dolarů, což přispělo k prudkému růstu ceny Bitcoinu nad 52 000 dolarů.

Pozorovatelé trhu se domnívají, že po schválení ETF by se podobný trend mohl rozvinout i u ETH. Kromě toho představuje potenciální zavedení regulovaných produktů Etheru nabízejících odměnu až 5 % prostřednictvím sázek další býčí katalyzátor. Na rozdíl od Bitcoinu Ethereum takové odměny nabízí a zavedení těchto produktů dává investorům více možností, jak vydělat. Tyto odměny se již plánují nabízet v některých částech Evropy.

Vzhledem k tomu, že Ethereum se díky své cenové rally a vyhlídce na schválení ETF stále dostává na titulní stránky novin, investoři a obchodníci pozorně sledují vývoj na trhu s kryptoměnami. S potenciálně historickými maximy na dosah by Ethereum mohlo nabídnout významné příležitosti pro ty, kteří chtějí maximalizovat své investice.