zpět

Nižší inflace poslala korunu dolů

11.10.2023

Domácí inflace za září včera překvapila poměrně výrazným poklesem. Na to reagovala koruna oslabením.

Čísla o inflaci i nadále patří mezi aktuálně nejsledovanější data. Český statistický úřad včera ráno zveřejnil údaje o zářijové inflaci. Ta poklesla ze srpnových 8,5 % na zářijových 6,9 %. To byl větší pokles než čekaly trhy i než má v prognóze ČNB. Meziměsíčně klesly ceny o 0,7 %. Oproti srpnu byly levnější potraviny i energie.

Koruna na data reagovala okamžitým oslabením z 24,45 EURCZK téměř ke 24,60 EURCZK. Pokles inflace opět přiživil spekulace, že snížení úrokových sazeb už je za dveřmi a trhy počítají do konce roku s dvojím snížením sazeb. ČNB ale bude muset být se snižováním sazeb opatrná. Oslabování koruny již samo osobě uvolňuje měnové podmínky a je proinflačním faktorem. Navíc do konce roku již inflace dále neklesne. Naopak statistickým vlivem zavedení úsporného energetického tarifu před rokem inflace již příští měsíc bude naměřena opět vyšší. A nelze opomenout, že v posledních dnech opět rostou ceny ropy i plynu.

Inflace byla včera zveřejněnna také z Maďarska. Tam zpomalila z 16,4 % na 12,2 %.

Eurodolar se včera postupně posouval vzhůru k hladině 1,0600 EURUSD, nad kterou se nachází i dnes ráno. Koruna se vůči dolaru obchoduje kolem 23,15 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE