zpět

NFP svým výsledkem nepřekvapilo

2.6.2023

Dnešní data reportu NFP mapující přírůstek nových pracovních míst mimo zemědělský sektor opět potvrzují přetrvávající napětí na americkém trhu práce, dolar po zveřejnění zůstává bez výraznějších pohybů.

Podle nejnovějších vládních údajů amerického úřadu pro statistiku práce přibylo v květnu mimo zemědělský sektor 339 tisíc nových míst, což je výsledek, který překonal tržní očekávání ve výši 190 tisíc, zároveň však stoupla nezaměstnanost z 3,5 % z předchozího měsíce na aktuálních 3,7 %. Konsenzus trhů přitom počítal pouze s růstem na 3,5 %. Nejvíce se dařilo v sektoru obchodních služeb, a to v odborných, vědeckých a technických službách, ale také v odvětví zdravotní péče, volného času a pohostinství.

Report NFP v kombinaci se včerejšími daty od agentury ADP tak opět podtrhuje odolnost amerického trhu práce. Ačkoliv se aktuální tržní predikce přiklánějí k ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni na příštím červnovém zasedání, na tom červencovém již trhy počítají se zvýšením sazeb o 25 bazických bodů. Americká měna krátce po zveřejnění posílila, zisky však vzápětí vrátila a kurz se pohybuje okolo úrovně 1,0760 EURUSD, vůči české koruně pak mezi 21,95 až 22,00 USDCZK.