zpět

NFP rozbíjí šance na brzké snižování sazeb v USA

2.2.2024

Americký úřad pro statistiku práce (BLS) dnes zveřejnil lednová data z pracovního trhu. Sledovaný NFP report, mapující přírůstek nových pracovních míst mimo zemědělský sektor, opět vykázal nadmíru optimistická data. Americký dolar okamžitě posiluje.

Americká ekonomika v lednu přidala 353 tisíc nových pracovních míst, což výrazně překonalo očekávání trhů ve výši 178 tisíc. Růst z předchozího měsíce byl také revidován výrazně výše z 216 tisíc na 333 tisíc. Zveřejněný report taktéž ukázal, že míra nezaměstnanosti zůstala v lednu stabilní na úrovni 3,7 % a mzdová inflace, měřená změnou průměrného hodinového výdělku, meziročně vzrostla na 4,5 %, což je mnohem více, než očekávání trhu ve výši 4,1 %.
Očekává se, že pozitivní údaje z amerického trhu práce mohou umožnit centrálním bankéřům Federálního rezervního systému odsun prvního snížení úrokových sazeb. Příchozí data tak jen podpořila stanovisko Fedu z posledního zasedání, kdy měnový výbor vyslal jasný signál ohledně opatrnosti v obratu měnové politiky. Americký dolar v okamžité reakci na data posílil z hodnot okolo 1,0880 EURUSD pod 1,0790 EURUSD. Koruna se vůči americké měně již vyšplhala nad 23,10 USDCZK, na páru s eurem se pak kotace pohybují v těsné blízkosti 24,95 EURCZK.