zpět

NFP report přinesl zklamání

6.7.2023

Americká ekonomika přidala v červnu mimo zemědělský sektor pouze 209 tisíc nových míst, výsledek tak nenaplnil tržní očekávání a zároveň došlo k revizi směrem dolů z minulého měsíce. Pro trhy výsledek znamená po silném čtvrtečním ADP reportu zklamání, americký dolar po zveřejnění oslabuje.

Včera zveřejněný report od agentury ADP překvapil trhy svým výsledkem, data totiž ukázala, že soukromé podniky ve Spojených státech vytvořily v uplynulém měsíci 497 tisíc nových pracovních míst, což je nejvyšší počet od února 2022 a výrazně nad tržními odhady ve výši 228 tisíc. Výsledek tak naznačuje, že soukromý sektor americké ekonomiky i přes přetrvávající inflaci a vysoké vypůjční náklady dokáže vyhovět rostoucím potřebám pracovního trhu.

Dnešní NFP report ovšem navzdory tržním odhadům nenavázal na tento trend, jelikož v červnu podle vládních dat přibylo mimo zemědělský sektor pouze 209 tisíc nových pracovních míst, což je méně než většinový tržní konsenzus ve výši 228 tisíc. Jedná se zároveň o nejnižší hodnotu od prosince 2020. Taktéž byl revidován výsledek z minulého měsíce směrem dolů z 339 tisíc na 306 tisíc nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti podle očekávání mírně klesla na 3,6 % z 3,7 % a meziroční mzdová inflace měřená průměrným hodinovým výdělkem zůstala nezměněna na 4,4 % oproti odhadu analytiků ve výši 4,2 %. Americký dolar po zveřejnění oslabuje nad 1,0900 EURUSD, vůči české koruně se pak kurz pohybuje pod hladinou 21,90 USDCZK.