zpět

Nezaměstnanost – dobrý sluha, ale zlý pán

8.12.2023

Nezaměstnanost v listopadu zůstala na 3,5 %. To je na jedné straně vynikající výsledek, na druhé straně firmy stále hledají kvalitní zaměstnance, ale nemají šanci je najít.

Podíl lidí bez práce je v ČR dlouhodobě nejlepší v EU. Počet lidí bez práce vzrostl na 263 226, ale počet volných pracovních míst klesl v listopadu na 278 708.

Lidé se stále obávají o svou budoucí finanční situaci, a tak zůstávají ve svém stávajícím zaměstnání. Dalším důvodem je skutečnost, že i když lidé hledají jinou práci, zůstávají v té aktuální a jsou otevřeni nové příležitosti. Češi se dnes mnohem více bojí výpadku příjmů, a tak se snaží o plynulý přechod z jedné práce do druhé.

Mix mnoha faktorů jako jsou rostoucí ceny, vysoké úroky, hospodaření státu, vládní balíčky a v neposlední řadě bezpečnostní situace ve světě je důvodem, proč Češi práci měnit nebudou. Firmy se tak dostávají do velmi svízelné situace, kdy by nové zaměstnance potřebovaly, ale na trhu práce buď nejsou nebo nejsou tak kvalitní.

Trh práce se v nejbližší době nerozhýbe. Mírný obrat k lepšímu se dá čekat až ve druhé polovině příštího roku. Tehdy by mohlo dojít k lehkému oživení poptávky jak zahraničních, tak domácích spotřebitelů. V zimních měsících se nedá vyloučit, že se nezaměstnanost převalí přes 4 %.