zpět

Nezaměstnanost v USA klesá. Dolar oslabuje

4.8.2023

NFP report dopadl hůře než se očekávalo. Nezaměstnanost v USA i přes odhady trhů klesla. Americký dolar oslabuje.

Tak jako každý první pátek v měsíci, tak i dnes byla zveřejněna data mapující změnu nezaměstnanosti a přírůstek nových pracovních míst mimo zemědělský sektor v uplynulém měsíci. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v červenci mírně klesla na 3,5 % z červnových 3,6 %, většinový konsenzus přitom počítal se stabilitou na červnové úrovni.

Vedle klesající nezaměstnanosti vytvořila americká ekonomika v červenci 187 tisíc pracovních míst, což je méně než očekávání trhu ve výši 200 tisíc, zároveň však došlo k sestupné revizi na 185 tisíc z červnového výsledku. K nárůstu pracovníků došlo zejména v odvětvích zdravotnictví, sociální pomoci, finanční činnosti a velkoobchodu. Co se týče růstu mezd amerických pracovníků, průměrný hodinový výdělek všech zaměstnanců se v červenci meziročně zvýšil o 4,4 %, stejným tempem jako v předchozím měsíci, což překonalo odhady trhu ve výši 4,2 %. 

Americký dolar po zveřejnění mírně ztrácí, kurz se na hlavním měnovém páru dostává k blízkosti 1,0990 EURUSD, vůči české koruně se pak americká měna pohybuje těsně pod 22,10 USDCZK.