zpět

Nezaměstnanost v ČR na 4 %

8.2.2024

Domácí nezaměstnanost se v lednu zvedla z 3,7 % na 4 % a je tak nejvýše od května 2021. Počet lidí bez práce šel nahoru na 295 546 a počet volných míst klesl na 266 783. Potvrdil se tak nelichotivý trend z minulého měsíce, na jedno volné místo čeká 1,1 uchazeče.

I když nezaměstnanost mírně vzrostla, rozhodně se nejedná o překvapení. V lednu přicházejí na pracovní úřady lidé, kterým skončily pracovní úvazky na dobu určitou, končící zpravidla koncem roku. Dalším důvodem je nízká aktivita v oblasti sezónních prací.

V lednu došlo k potvrzení jevu, který v prosinci začal a sice, že volných míst je méně než počet uchazečů. Tato skutečnost bude působit firmám do budoucna problémy při hledání vhodných zaměstnanců.

Přestože se nízká nezaměstnanost může jevit jako dobrý výsledek, v případě ČR už to tak být nemusí. Firmy jsou hladové po kvalitních zaměstnancích, ale ti na trhu práce jednoduše nejsou a drží si svá místa a neopouštějí je. Důvodů je hned několik, ale tím hlavním je především obava o svou finanční situaci v budoucnu.

Nezaměstnanost mužů vzrostla na 3,7 % a žen na 4,2 %, Rozdíl je tedy tradičně ve prospěch mužů, ale mírně se snížil.