zpět

Nezaměstnanost stagnuje na 4 %

8.3.2024

Podíl lidí bez práce se oproti minulému měsíci nezměnil a v únoru dosáhl na 4 %. Rozdíl mezi nezaměstnaností mužů a žen se smazává, uchazečů je více než volných míst a v dalších měsících nezaměstnanost klesne.

V dalších měsících se situace na trhu práce bude zlepšovat. Respektive nezaměstnanost klesne. Takto nízká nezaměstnanost je dvousečná zbraň, protože firmy mají dnes velký problém najít vhodné pracovníky, a to se týká prakticky všech regionů a odvětví. Ekonomika je ve slušné kondici, Německý průmysl se probouzí, domácí inflace spadla k cíli ČNB a spotřeba Čechů půjde znovu nahoru. V neposlední řadě k tomu přispěje i příchod sezónních prací.

V posledních třech měsících se bohužel potvrzuje nelichotivý trend a sice, že počet uchazečů o práci převyšuje volná pracovní místa. Lidí bez práce bylo v únoru 296 107, ale volných míst jen 268 579. Tento záporný rozdíl nastal v prosinci 2023 a to po téměř roce. Na jedno volné místo tak čeká 1,1 uchazeče.

Vlivem zimních měsíců se přibližuje nezaměstnanost obou pohlaví. Zatímco ženy dosáhly nezaměstnanosti 4,2 %, u mužů to bylo jen 3,8 %. Přesto se rozdíl pomalu smazává, což jde na vrub nižšímu tempu sezónních zejména stavebních prací. Nůžky se opět rozevřou s příchodem teplejších měsíců.