zpět

Nezaměstnanost stagnuje na 3,9 %

8.3.2023

Podle dnes zveřejněných údajů ministerstva práce stagnovala nezaměstnanost v ČR v únoru na 3,9 %. To odpovídá i očekávání trhu.

Zaměstnavatelé jsou sice opatrnější v přijímání nových zaměstnanců, na druhé straně přetrvává opatrnost i v propouštění. I když pokles zakázek v některých firmách by aktuálně umožnil někde snížit počet zaměstnanců, firmy si je raději nechávají, neboť při přetrvávajícím napětí na trhu práce by je později nemuseli sehnat.

V únoru se trh práce vrátil k anomálii, kdy počet volných míst převyšuje počet nezaměstnaných osob, což je ale dáno spíše sezónními faktory. Počet je totiž velmi vyrovnaný (nezaměstnaných 252,5 tis., volných míst 283 tis.) a na jedno volné pracovní místo tak připadá jeden uchazeč o zaměstnání.

Data ukazují, že nezaměstnanost je sice mírně vyšší než v loňském roce (loni v únoru 3,5 %), ale trh práce je nadále velmi utažený. K zaplnění mnoha volných pracovních míst pomohli občané z Ukrajiny. Ke konci února zde pracovalo 98 tis. občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nebýt toho, byl by trh práce stejně napjatý jako před rokem.

Pokud nepřilétne nějaká černá labuť, bude oproti roku 2022 letos nezaměstnanost zřejmě jen mírně vyšší.