zpět

Nezaměstnanost roste, neděje se však nic dramatického

8.8.2022

Po pěti měsících domácí nezaměstnanost roste. Podíl lidí bez práce se za červenec zvedl na 3,3 %. Nových pracovních míst je nejméně od října 2020.

Zatímco počet uchazečů o zaměstnání je v posledních měsících prakticky stejný, počet volných pracovních míst klesá. V červenci jich bylo pouze 313 250. Rozdíl mezi počtem uchazečů a volnými místy je pouze lehce přes 72tisíc a to znamená, že ekonomika už hůře vytváří volná pracovní místa.

Tyto nůžky se začínají zavírat a pokud by docházelo k pokračování tohoto trendu a lidí bez práce a počet míst na která mohou teoreticky nastoupit se budou přibližovat, trh práce se stane strnulým. Lidé se čím dál víc budou bát ztráty zaměstnání, a to v důsledku povede k ochlazení tlaku na růst mezd.

Naopak zvětšuje se rozdíl mezi nezaměstnaností žen a mužů. Zatímco nezaměstnanost mužů stagnovala na 2,8 %, u žen šla statistika nahoru na 3,7 %. V období letních měsíců je to však běžný jev a dá se říct, že v tomto ohledu dochází k narovnávání trhu práce. Minulé roky byly výjimkou, ale obvykle jsou teplé měsíce časem aktivity ve stavebnictví a zemědělství, což jsou především mužské obory.

Dnešní číslo nezaměstnanosti je sice mírně vyšší, než jaké čekaly trhy, ale nejedná se o velké překvapení. V nejbližších měsících by podíl lidí bez práce neměl jít výrazně nahoru. Černý scénář se naplní v případě hlubšího poklesu ekonomiky a v takovém případě by s příchodem recese dorazila i vyšší nezaměstnanost.