zpět

Nezaměstnanost mírně klesla na 3,5 %

8.11.2023

Podíl lidí bez práce v říjnu dosáhl na 3,5 % a potvrzuje se tak strnulost trhu práce. Volných pracovních míst bylo 280 496 a uchazečů o práci 260 641 Firmy nemají kde brát.

Dnešní čísla potvrzují, že je něco jiného mít nízkou nezaměstnanost při slušném ekonomickém růstu, kdy je podíl lidí bez práce tlačen dolů vyšší spotřebou a poptávkou, nebo být v situaci stagnace či mírného pádu ekonomiky. V ČR platí ten druhý scénář, což znamená, že lidé se drží svého zaměstnání a nechtějí nic měnit z obavy o svou budoucí finanční situaci. Vedlejší efekt strachu je strnulý trh práce a nízká fluktuace a nezaměstnanost.

Rozdíl mezi nezaměstnaností žen a mužů zůstává hluboký. Podíl žen bez práce je 3,9 %, ale mužů jen 3 %. Hlavním důvodem bylo říjnové teplé počasí, které přálo stavebním pracím, které jsou doménou mužů.

Pokud nezačne ekonomika dramaticky padat a udržíme si relativní stagnaci, pak by se nezaměstnanost neměla výrazně zvednout ani v dalších měsících. Mohli bychom tak překlenout stávající nízký ekonomický růst s nízkou nezaměstnaností. Pokud zahraniční, zejména ta německá, i domácí poptávka budou nadále klesat, nezaměstnanost se brzy převalí přes 4 %.