zpět

Nezaměstnanost klesá na 3,4 %

8.4.2022

Dlouho očekávaná domácí nezaměstnanost za březen je tu a ukazuje na pokles podílu lidí bez práce na 3,4 %, což nás nadále řadí mezi absolutní špičku v EU. Podrobný pohled však ukazuje na potvrzení nebezpečného trendu.

Mírné zlepšení čísel nezaměstnanosti je v březnu standardním chováním trhu práce díky částečnému spuštění sezónních prací po zimní pauze. Rozdíl mezi nezaměstnaností žen a mužů se dál zvětšuje. Podíl žen bez práce byl v březnu 3,6 %, mužů jen 3,2 %. Nůžky mezi pohlavími jsou rozevřenější než loni. Je to dáno vlivem relativně pěkného počasí a startu stavebních prací, které jsou doménou mužů.

Trh práce stále vykazuje vysokou míru přehřátí. Firmy hledají zaměstnance, ti však na trhu práce chybí. Aktuálně by ČR potřebovala přes 107 tisíc lidí. Na tomto čísle jsme byli naposledy začátkem roku 2020. Volných pracovních míst bylo v březnu více než 360 tisíc, naproti tomu uchazečů, kteří práci nemohou najít je méně než 253 tisíc

Nabídka s poptávkou se nepotkává oborově, vzdělanostně, ale ani regionálně. Ochota Čechů se za prací stěhovat je obecně velmi nízká a v dnešní době do velké míry navíc ztížena rostoucími cenami bytů i podnájmů, takže v tomto ohledu se nedá čekat žádná podstatná změna.

Válka na Ukrajině by mohla změnit paradigma o počtu volným míst. Příchozí Ukrajinky ženy by mohly najít práci zejména ve službách a kancelářských profesích, což by pro ČR představovalo vítanou vzpruhu. Názor, že by tito lidé brali Čechům práci, při pohledu na počet neobsazených pozic, absolutně padá.